Japanse historici roepen op tot waarheid over gedwongen seks door ‘troostmeisjes’

Waren er enige maanden terug nog historici in Japan die het verschijnsel van ‘de troostmeisjes’ tijdens WO II onder zogenaamd ‘hele normale prostitutie‘ schoven, nu komt een enorm aantal collega’s in het geweer.

Duizenden historici in Japan roepen hun landgenoten op om de waarheid onder ogen te zien….

‘Troostmeisjes’ of ‘Comfort Women’ is de aanduiding voor vrouwen uit Korea, China en Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot seks met Japanse militairen. Dat gebeurde in kampen van het Japanse leger. Veel Japanse politici en media houden vol dat er geen bewijs is dat er sprake was van dwang.

De historici die zich nu laten horen zijn het daar niet mee eens. Volgens hen betekent het vasthouden aan dit onverantwoordelijke standpunt dat Japan de boodschap de wereld in zendt dat het land de mensenrechten niet respecteert, schrijven ze in een gisteren gepubliceerd manifest.

De directe aanleiding voor de oproep is het besluit van de krant Asahi Shimbun om een reeks artikelen over deze buitenlandse seksslaven terug te nemen. In die artikelen schreef de krant dat er sprake was geweest van dwang. In in november vorig jaar nam de krant dat terug: de belangrijkste bron voor de eerder verschenen artikelen zou onbetrouwbaar zijn geweest.

Volgens de historici doet dat niets af aan de verklaring van de Japanse regering uit 1993, dat het Japanse leger tijdens de oorlog bordelen runde en dat buitenlandse vrouwen op grote schaal werden gedwongen om daar te werken. Ook verwijzen ze naar historisch onderzoek dat naar het lot van de troostmeisjes is gedaan.

De voorzitter van het Genootschap voor Historische Wetenschappen in Japan zei op een persconferentie dat universitaire docenten die zich met de troostmeisjes bezighouden, worden bedreigd. Ook worden zij voor de keuze gesteld om er geen colleges meer over te geven of ontslag te nemen.

Lees ook:Japan wil niet weten van seksslavinnen tijdens WO II
Lees ook:Zogenaamde ‘troostmeisjes’ verdienen excuses
Lees ook:Japanse historici betitelen troostmeisjes uit WO II als normaal verschijnsel
Lees ook:Obama wil zaak seksslavinnen van Japan voor eens en altijd schikken
Lees ook:Taiwan krijgt herinnerings-museum troostmeisjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>