Pubermeiden wachten te lang met aangifte verkrachting

Afgelopen zondag bleek uit een uitzending van KRO’s Kruispunt dat onder de slachtoffers van seksuele misdrijven binnen de RK kerk de vrouwen langer wachtten met aangiftes en bekentenissen dan mannen.

Dit lijkt een algemeen beeld te zijn.

Pubermeiden die verkracht zijn wachten sowieso langer met aangifte doen dan jongvolwassen slachtoffers.

Zo blijkt uit onderzoek van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht onder 323 vrouwelijke slachtoffers van een eenmalige verkrachting in de leeftijd van 12 tot 25 jaar.

De vertraagde aangifte heeft niet alleen gevolgen voor het niet tijdig ontvangen van medische hulp (zoals de behandeling van verwondingen, preventie van SOA’s, HIV en ongewenste zwangerschap), maar hindert ook forensisch onderzoek, en daarmee de eventuele aanhouding en veroordeling van de verdachte.

“In Nederland heeft 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 30 mannen ooit een verkrachting meegemaakt”, legt Iva Bicanic van het Landelijk Psychotraumacentrum uit.

“In acute situaties is het belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 1 week, hulp krijgen op medisch, forensisch en psychologisch gebied. Deze hulp werd voorheen – en wordt in sommige regio’s nog steeds – versnipperd aangeboden. Omdat dit in een onwenselijke situatie is, is op enkele plaatsen in Nederland een Centrum Seksueel Geweld (CSG) gevestigd waar politie, artsen, verpleegkundigen en hulpverleners samenwerken.”

Aan het eind van dit jaar moet er een landelijk netwerk van deze centra operationeel zijn, zodat alle acute verkrachtingsslachtoffers op snelle hulp en onderzoek door experts kunnen rekenen.

Lees ook:Zo snel mogelijk een verkrachting melden bij een CSG!
Lees ook:10 extra Centra Seksueel Geweld erbij in Nederland
Lees ook:Wekelijks 24 aangiftes van verkrachting in Nederland; werkelijke aantal is 8x zo groot
Lees ook:Vertel je dochters niet wat ze moeten aantrekken, leer je zonen geen verkrachters te worden!
Lees ook:De onzichtbare oorlog: massale verkrachtingen binnen het leger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>