Stop vandaag nog met vrouwen vaginaal te vermoorden

VaginaFaceWereldwijd leven 100 tot 140 miljoen vrouwen met verminkte vagina’s dankzij een zogenaamde ‘besnijdenis’ en daar komen er de komende 15 jaar nog zeker 86 miljoen bij.

Jaarlijks ruim 5 miljoen vrouwen zijn slachtoffer van FGM.

Dat voorspelt de UNFPA, de bevolkingsorganisatie van de Verenigde Naties.

Vrouwenbesnijdenis is een ernstige schending van mensenrechten en zelfs in Europa leven ongeveer een half miljoen vrouwen en meisjes met de psychische, seksuele, fysieke en fysiologische gevolgen van deze praktijk.

6 februari is in 2003 uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen vrouwenbesnijdenis.

Het Europees Parlement strijdt al jaren voor het uitroeien van alle vormen van geweld tegen vrouwen, zoals deze Female Genital Mutilation, kortweg FGM.

In een debat aanstaande dinsdag bespreken de EU-leden maatregelen om deze praktijk te bestrijden. Bekijk het live.

Vrouwenbesnijdenis omvat alle praktijken die opzettelijk schade veroorzaken aan de vrouwelijke geslachtsorganen of deze veranderen om niet-medische redenen. De meeste hiervan worden uitgevoerd bij meisjes tot 15-jarige leeftijd. De redenen zijn cultureel, religieus of sociaal.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er wereldwijd ongeveer 140 miljoen vrouwen en meisjes zijn besneden, vooral in Afrika en het Midden-Oosten.

Volgens een EP-resolutie uit 2012 zijn minstens 500.000 vrouwen die in de EU wonen, besneden en lopen 180.000 meisjes en vrouwen het risico het nog te moeten ondergaan.

Ieder jaar vragen duizenden vrouwen en meisjes uit landen waar vrouwenbesnijdenis wordt gepraktiseerd, asiel aan in de EU.

Het EP strijd al jaren tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen, zoals vrouwenbesnijdenis Het EP heeft de afgelopen jaren een aantal resoluties aangenomen over vrouwenbesnijdenis, de laatste in 2014, waarin het de Commissie en lidstaten tot meer actie aanspoorde.

Op dinsdag 10 februari bespreken de leden en de Commissie maatregelen ter ondersteuning van de lidstaten bij de handhaving van wetgeving die vrouwenbesnijdenis verbiedt, bescherming van asielzoekers en de preventie van geweld tegen vrouwen en meisjes in het algemeen.

Volg het debat live op dinsdag 10 februari 2015 vanaf 15.00 uur (klik)

Lees ook:Vandaag: Zero Tolerance voor wijdverbreide vrouwen-besnijdenissen
Lees ook:Aantal vaginaal verminkte vrouwen veel groter dan gedacht
Lees ook:Ondanks verbod komt meisjesbesnijdenis in SAHEL-landen nog teveel voor
Lees ook:Vaginale verminkingen zijn voorlopig de wereld nog niet uit
Lees ook:GGD helpt slachtoffers van vrouwenbesnijdenis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>