Japan wil niet weten van seksslavinnen tijdens WO II

De grootste krant van Japan betreurt het gebruik van de term ‘seksslaven’ (m/v) voor de Aziatische vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse bordelen te werk werden gesteld.

Het conservatieve dagblad, Yomiuri, biedt vandaag zijn excuses aan voor het gebruik van begrippen die impliceren dat de vrouwen tot seks gedwongen werden, hoewel dat natuurlijk wel degelijk het geval was.

De krant zei het ongepast te vinden dat deze en vergelijkbare termen gebruikt zijn in zijn Engelstalige editie. Het gaat om in totaal 85 artikelen die tussen 1992 en 2013 zijn gepubliceerd.

Rechtse activisten in Japan ageren al langer tegen het gebruik van het woord seksslavinnen. Volgens hen zijn de vrouwen nooit gedwongen tot seks.

Begin jaren ’90 concludeerde een onderzoekscommissie van de regering dat veel zogenaamde ‘troostmeisjes’ tegen hun wil werden ‘gerekruteerd’ en onder ellendige omstandigheden werden vastgehouden. In officiële documenten werden echter geen bewijzen gevonden. Dat gegeven wordt nu door conservatieven aangegrepen voor hun stelling dat de vrouwen niet gedwongen werden.

De kwestie heeft de betrekkingen met Zuid-Korea aangetast, waar sommige troostmeisjes vandaan kwamen. Ook vrouwen uit Nederlands-Indië werden door de Japanse bezetter als ‘sekswerkers’ ge-/mis-bruikt. Lees: verkracht.

Lees ook:Japanse historici roepen op tot waarheid over gedwongen seks door ‘troostmeisjes’
Lees ook:Obama wil zaak seksslavinnen van Japan voor eens en altijd schikken
Lees ook:Zogenaamde ‘troostmeisjes’ verdienen excuses
Lees ook:Taiwan krijgt herinnerings-museum troostmeisjes
Lees ook:Portrettenserie ‘Troostmeisjes’ nu ook in Japan te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>