JA=JA: de nieuwe sekswet voor Amerikaanse studenten

yesmeansyesDe gouverneur van Californië, Jerry Brown, heeft de wet ondertekend die hogescholen en universiteiten verplicht een beleid van ‘ondubbelzinnige instemming’ te voeren wat de seksuele activiteiten van hun studenten betreft.

De Staat is daarmee de eerste die de ‘Yes means yes’-wet doorvoert…….

Deze vervangt de ‘no means no’ en wil zeggen dat beide partijen op voorhand duidelijk moeten instemmen met welke vorm van seks dan ook.

Doel is het idee te veranderen dat slachtoffers van aanranding en verkrachting geen recht op klagen hebben als ze zich niet fysiek hebben verweerd.

Stilzwijgen of een gebrek aan verzet zijn niet hetzelfde als instemming, zegt de wet. Bovendien bieden drugs en alcohol geen excuus voor ongewilde seksuele activiteiten.

“Dit verandert de perceptie van wat verkrachting is”, zegt activiste Sofie Karasek van de Universiteit van Californië. “Er bestaat een hardnekkige opvatting dat het niet echt telt als het niet supergewelddadig is.”

Toch wordt er ook gevreesd dat de nieuwe wet het begrip ‘aanranding’ te rekbaar maakt, waardoor mensen onterecht beschuldigd kunnen worden.

Volgens het Witte Huis heerst er een epidemie van seksuele misdrijven op Amerikaanse campussen. 1 op de 5 studenten zouden het slachtoffer worden van seksueel geweld.

Lees ook:Canadese universiteit doet ‘rape song’ in de ban
Lees ook:Oprah Winfrey spreekt afgestudeerden Harvard toe
Lees ook:Anti-verkrachtingswet: van nee=nee naar ja=ja
Lees ook:Obama lanceert ‘It’s on us’ om verkrachtingsepidemie aan universiteiten te keren
Lees ook:Vrouwelijke artsen in opleiding vaak seksueel geïntimideerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>