Angelina Jolie co-host op conferentie seksueel geweld

In Londen begint vandaag de grootste top ooit over seksueel geweld in conflictgebieden.

Op initiatief van Groot-Brittannië komen afgezanten uit tientallen landen, hulporganisaties en slachtoffers naar de Britse hoofdstad om aandacht te vragen voor seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in instabiele regio’s……

De top zal wereldleiders oproepen om daders niet langer ongestraft te laten.

William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zal de conferentie voorzitten, samen met Hollywoodactrice Angelina Jolie.

“Het onderwerp van seksueel geweld in oorlogsgebieden is te serieus om niets te doen. Seksueel geweld vindt overal ter wereld plaats, in Congo, Sudan, Afghanistan; het is een wereldwijd probleem”, zegt Alice Allan.

Hij is lid van een door de Britse minister van Buitenlandse Zaken opgerichte stuurgroep die regeringen wereldwijd aanbevelingen doet over dit onderwerp en is tevens hoofd advocatuur bij hulporganisatie CARE International in Londen.

Volgens Allan heeft 1 op de 3 vrouwen in haar leven met gedwongen seks te maken. Het aantal daders dat wordt vervolgd is nog steeds enorm laag. “Dat willen we veranderen. We hopen dat deze top de houding wereldwijd kan veranderen. Gelukkig lijkt de internationale aandacht voor het probleem toe te nemen.”

De Internationale organisatie CARE steunt de intentie van deze top om de cultuur van straffeloosheid voor seksueel geweld in conflictgebieden te doorbreken en meer daders voor de rechter te dagen.

“Maar wij zullen er niet in slagen verkrachtingen in oorlogsgebieden te stoppen, tenzij we de onderliggende oorzaken aanpakken,” aldus Nikki de Zwaan, gender-expert bij CARE Nederland.

“Het creëren van bewustzijn bij jongens en mannen om vrouwen te respecteren, onder andere middels lespakketten op scholen, het veranderen van hun gedrag, en het overwinnen van alledaags seksisme helpt bij het voorkomen van seksueel geweld, zowel in tijden van vrede als tijdens conflicten.”

De top is vanaf 11.00 uur te volgen via webcasts.

Lees ook:Angelina Jolie in verkrachtingshoofdstad van de wereld: Congo
Lees ook:Nederland gaat zich inzetten tegen seksueel oorlogsgeweld
Lees ook:Stella McCartney ontwerpt t.b.v. WAR CHILD
Lees ook:Serious Request 2014: seks als wapen in de oorlog
Lees ook:Minister Hague & Angelina Jolie willen Bosnische verkrachters berechten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>