Rapport Corinne Dettmeijer: 1 op de 3 NL kinderen maakt seksueel geweld mee

Elk jaar worden 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van een vorm van seksueel geweld.

1 op de 3 kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee.

Dat staat in een rapport over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, opgesteld door Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Het is vandaag overhandigd aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie…..

Meisjes worden relatief vaker slachtoffer van seksueel geweld dan jongens: 41% van hen krijgt ermee te maken, tegenover 23% van de jongens.

1 op de 10 meisjes maakt ongewilde manuele seks mee, 1 op de 20 orale of genitale seks. Niet iedereen ziet zichzelf als slachtoffer, jongens relatief minder vaak dan meisjes.

De gevolgen die slachtoffers ondervinden lopen uiteen. Sommigen ervaren nagenoeg geen problemen. Bij velen heersen echter gevoelens van schaamte, nachtmerries of langdurige psychische, medische of seksuele gevolgen.

Oudere kinderen (16-17 jaar) lopen meer risico dan jonge kinderen. Overige risicogroepen zijn kinderen met een beperking, kinderen uit gezinnen waarin verslaving of criminaliteit voorkomen, of uit samengestelde gezinnen of eenoudergezinnen.

Het is onbekend hoeveel mensen dader zijn van seksueel geweld tegen kinderen. De verdachten die bekend zijn, zijn vrijwel altijd mannen. Niet iedere verdachte heeft een seksuele voorkeur voor kinderen: 20% van hen is pedofiel.

Een kwart van de verdachten is zelf ook minderjarig. Meer dan een kwart heeft een verstandelijke beperking. De helft is nog niet eerder in beeld geweest bij justitie. In driekwart van de bij de politie gemelde gevallen is de beschuldigde een bekende van het kind, in een vijfde is het een familielid.

Volgens Corinne Dettmeijer is meer zicht nodig op kinderen die slachtoffer worden seksueel geweld. De drempels voor slachtoffers om seksueel geweld te melden bij instanties en aangifte te doen bij de politie moeten omlaag. Veel slachtoffers vertellen pas jaren later, of nooit, wat hen is aangedaan. Mensen in hun omgeving zien niet wat hen is overkomen.

Lees ook:Helft Nederlandse vrouwen was slachtoffer seksueel of partnergeweld
Lees ook:Seksueel geladen clips maken verkrachting ‘normaal’
Lees ook:10 extra Centra Seksueel Geweld erbij in Nederland
Lees ook:Marith Rebel: ‘Rechercheurs denken te vaak dat jongeren liegen over seksueel geweld’
Lees ook:‘De Wetten van de Stilte’: massaal seksueel geweld in Colombia

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>