Chirurg die vaginale verminkingen herstelt, ziet het als emancipatie

Minister Schippers wil zogeheten reconstructieve chirurgie in het geval van vrouwen die zijn ‘besneden’ vergoeden.

Zij ziet vaginale verminking namelijk als een misdadige schending van de lichamelijke integriteit.

Als er een protocol is opgesteld door een werkgroep van gynaecologen en plastisch chirurgen zal de hersteloperatie onder de Zorgverzekeringswet komen te vallen en dat is mooi nieuws…….

Daarover schrijft TROUW.

Hersteloperaties voor vrouwen die slachtoffer zijn van FGM (female genital mutilation is de internationale officiële term) al langer. Daarbij gaat het vooral om de schaamlippen.

De operatietechniek waarbij de besneden clitoris wordt gerepareerd, werd pas in 2004 ontwikkeld door de Franse uroloog Pierre Foldès.

Hiervoor wordt het dieper liggende deel van de clitoris gebruikt dat niet is weggesneden. Wat er nog over is van de clitorisstomp, wordt naar boven gehaald, door het oude littekenweefsel te openen en de onderliggende zenuwen aan vers weefsel te verbinden.

Refaat Karim, plastisch chirurg die is gespecialiseerd in genitale operaties, denkt dat het ook op mentaal vlak een belangrijke operatie is voor deze groep vrouwen. “Ik zie het als een vorm van emancipatie”, legt Karim uit tegenover de NOS.

Karim wijst er op dat deze vrouwen hun kinderen nooit zullen laten besnijden. “Een betere borg voor de bescherming van hun kinderen heb je niet.”

Lees ook:KIJKEN: vagina-reconstructie voor ‘besneden’ vrouwen
Lees ook:LET OP: ‘t is de week van het clitoris – genot!
Lees ook:Vagina hersteloperaties na verminking moeten uit eigen zak betaald
Lees ook:New Yorkse kunstenares maakt tentoonstelling over de clitoris
Lees ook:Afsluiting borstkankermaand in teken van borstreconstructies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>