Huisartsen moeten vrouwen-besnijdenissen beter herkennen

Huisartsen zouden beter getraind moeten worden in het herkennen van problemen als gevolg van vrouwenbesnijdenis, internationaal aangeduid als FGM.

Het gaat dan vooral om vrouwen, van wie de genitaliën in hun land van herkomst zijn verminkt en die vaak kampen met allerlei uiteenlopende klachten………

Volgens Tosca Hummeling van Publieke Gezondheid en Veiligheid (voorheen GGD) kan zo de zorg voor deze vrouwen sterk worden verbeterd.

Ze doet deze aanbeveling in de aanloop naar ‘Zero Tolerance Day’, van morgen waarop de uitbanning van Female Genital Mutilation centraal staat.

In Nederland is deze ‘rite de passage’ strafbaar. Als het bij minderjarige meisjes gebeurt, valt het onder kindermishandeling.

Maar er wonen naar schatting wel 30.000 van deze verminkte vrouwen in ons land rond. Daarnaast lopen jaarlijks 40 tot 50 meisjes die in Nederland wonen het risico te worden besneden. Vooral als het land van herkomst wordt bezocht. De meeste meisjes uit de risicogroep zijn afkomstig uit Somalië en Egypte.

De klachten die FGM voortbrengt zijn legio en van zware aard. Uiteraard gyneacologische pijn, maar ook hoofdpijnen of buikpijnen zonder dat duidelijk is waarvan dit komt.

Ook seksuologische en psychische problemen hebben vaak hun oorsprong in de verminking.

Momenteel lopen in Nederland zeven pilotprojecten die als doel hebben de zorg voor besneden vrouwen te verbeteren. In een daarvan wordt een bijscholing voor huisartsen ontwikkeld.

Hummeling hoopt dat het onderdeel kan worden van de reguliere bijscholingscursussen voor huisartsen. Ook zouden volgens haar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en psychologen er meer bij betrokken kunnen worden.

Waris Dirie aan het woord:

Lees ook:Vandaag is de dag van Zero Tolerance t.o.v. vrouwenbesnijdenissen!
Lees ook:Aantal vaginaal verminkte vrouwen verdubbeld in België
Lees ook:Verloskundigen krijgen scholing over vrouwenbesnijdenissen
Lees ook:60 meisjes van Zweedse basischool ‘besneden’ in land van herkomst
Lees ook:Geen gecut: er zijn reeds 30.000 vrouwen ‘besneden’ in NL

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>