Vrijgemaakt Gereformeerden laten vrouwen toe in ambt, maar de Paus zegt: ‘nóóit!’

De kerkelijke commissie ‘Deputaten M/V en ambt’ adviseert de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt alle ambten open te stellen voor vrouwen. Plaatselijke gemeenten mogen zelf bepalen of en hoe snel dat gebeurt. Dat is een behoorlijk grote schap voor een kerkgenootschap dat zich toch in de orthodoxe vleugel van het protestantisme schaart.

In het rapport wordt heen en ander onderbouwd met Bijbelse gegevens over de rol van mannen en vrouwen. Ze signaleren dat in de historie de context van een mannelijk ingevulde ambtsstructuur de wijze van Bijbellezen heeft bepaald. ‘Bijbellezers zijn kinderen van hun eigen tijd en lezen de Bijbel ook in hun eigen tijd’, aldus het rapport, dat echter vindt dat de mannelijke invulling van de ambtsstructuur niet zonder meer als Bijbels en bepalend voor alle tijden moet worden beschouwd. Volgens de adviseurs wijst de Bijbel de weg naar ‘samen werken en samen dienen van mannen en vrouwen in dienst van het evangelie, zodat aan steeds meer mensen de weg van God gewezen wordt’, meldt OnderwegOnline.nl.

De paus van Rome is zover nog niet en denkt daar ook nooit te komen. De huidige ‘baas’ van de Rooms Katholieke Kerk Franciscus is zover nog niet en denkt daar ook nooit te komen.  Daarover heeft 1 van zijn voorgangers, paus Johannes Paulus II daar het laatste woord over heeft gehad. Die wees in een apostolische brief in 1994 openstelling van het priesterambt voor vrouwen af.

Dit in antwoord op de vraag van een journaliste die opmerkte dat Franciscus in Zweden was verwelkomd door het hoofd van de Lutherse kerk, een vrouw, en vroeg hem of hij dacht dat vrouwen ook in de Rooms-Katholieke Kerk zulke hoge posities zouden kunnen bekleden.

Volgens het Vaticaan is dit een onwrikbaar onderdeel van de katholieke traditie. Jezus koos bewust alleen mannen als apostelen, is het standpunt. Dat was logisch volgens de normen van die tijd, zeggen voorstanders van het vrouwelijke priesterschap. Franciscus heeft eerder gezegd dat vrouwen niet tot priester gewijd kunnen worden, maar voorstanders hopen dat een opvolger die beslissing teniet zal doen.

In TROUW een overzicht van Nederlandse kerken en vrouwen in het ambt.

 

Lees ook:Brief aan paus met dringend verzoek om vrouwelijke kardinalen
Lees ook:Paus Franciscus brabbelt maar wat over vrouwen
Lees ook:Zelfs de paus vindt dat we niet hoeven te fokken als konijnen
Lees ook:Paus Franciscus vindt vrouwelijke priesters en abortus onbespreekbaar
Lees ook:Homo’s kunnen priester worden, vrouwen definitief niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>