Iraanse actrice moet sorry zeggen voor zoen in Cannes

De Iraanse actrice Leila Hatami, waarover we bij powervrouwen.blog reeds eerder berichtten, heeft haar excuses aangeboden voor een kus op het Franse filmfestival in Cannes.

Zij gaf voorzitter Gilles Jacob een zoen op zijn wang tijdens de openingsceremonie vorige week. Dat schoot de Iraanse autoriteiten in het verkeerde keelgat.

De viceminister van Cultuur vond de zoen ongepast. “De Iraanse vrouw is het symbool van kuisheid en onschuld”, aldus Hossein Noushabadi. Hij wil niet dat Iraanse vrouwen in het buitenland een slechte naam krijgen.

Leila Hatami, die ook in de jury zit dit jaar, wilde de voorzitter een hand geven, maar hij begroette haar op de Franse manier. Ze kon niet anders dan daarin meegaan, schreef Hatami aan de Iraanse filmorganisatie. “Het spijt me ontzettend dat ik sommige mensen heb gekwetst.”

Een groep vrouwelijke studenten in Iran diende afgelopen week een aanklacht tegen Hatami in. Ze willen dat de actrice zweepslagen krijgt voor het zoenen van een vreemde man. Op deze overtreding staat in Iran een maximale straf van 50 zweepslagen.

Volgens de islamitische wet, die in Iran van kracht is sinds de revolutie van 1979, mag een vrouw geen fysiek contact hebben met een man die niet tot haar familie behoort.

Lees ook:Kus Iraanse actrice in Cannes zorgt voor rel in haar thuisland
Lees ook:Meer vrouwen dan mannen in jury Filmfestival Cannes
Lees ook:Michelle Obama te bloot voor Iran; photoshop doet wonderen
Lees ook:Dit is het Iraanse vrouwen voetbal-elftal. Nou ja vrouwen?!?
Lees ook:Volleybalbond trekt toernooi terug uit Iran vanwege celstraf Ghoncheh Ghavami

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>