Het Evangelie van de vrouw van Jezus

Het ‘Evangelie van de vrouw van Jezus is afkomstig uit de periode tussen de 6e en 9e eeuw na Christus.

De inkt op het gevonden fragment blijkt na onderzoek dezelfde als die werd gebruikt in de periode 400 voor tot 800 na Christus.

Het bestaan van het papyrusfragment werd 2 jaar geleden bekend gemaakt door godsdiensthistorica prof. Karen King (zie foto rechts), die het had gekregen van een anonieme kunstverzamelaar……

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten presenteerden gisteren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Harvard Theological Review.

De teksten op het document zijn in het Koptisch geschreven en bevatten een dialoog waarin Jezus refereert naar zijn vrouw: als in “Jezus zei tegen hen: ‘mijn vrouw’…” en in “Zij zal mijn discipel worden…”

Hoewel het wereldnieuws was, hadden historici en koptologen hun twijfels over de authenticiteit van het papyrusfragament. De letters waren erg grof, wat men vreemd vond omdat de oude kopten meestal met een rieten pen schreven.

De schrijver zou daarnaast een aantal grammaticale fouten hebben gemaakt. Daar bleef het niet bij. Het geschrift leek op de tekst in het Evangelie van Thomas, dat afkomstig is uit de 3e eeuw.

Een verdachte zaak, vonden onderzoekers, omdat daar eenzelfde spelfout werd gemaakt.

De resultaten van het onderzoek naar het papyrusfragment bewijzen niet dat Jezus een vrouw had of dat er leerlingen van Jezus vrouw waren. Het onderzoek bewijst voorlopig alleen dat het een fragment is van een eeuwenoud manuscript.

Karen King liet van begin af aan al weten dat de tekst niets bewijst over Jezus’ burgelijke staat, maar wel dat vroegere Christenen discussieerden over onderwerpen als het celibaat, seks, het huwelijk en het leerlingschap.

Lees ook:Vrouw speelt Jezus in Vlaamse Passie
Lees ook:De nieuwe muze van Karen Walker is Toast, een verwaarloosde hond
Lees ook:Nieuw gevonden document werpt totaal ander beeld op Jezus en zijn visie op vrouwen
Lees ook:Uit het seksisme-kabinet
Lees ook:Er ‘kleeft bloed’ aan deze feministische T-shirts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>