Vrouwen eisen De Klaagmuur op

De strijd om de Klaagmuur is opgelaaid sinds de politie in februari 10 vrouwelijke gelovigen arresteerde die op de plek baden.

Ze droegen een talliet, een gebedsmantel of grote sjaal, en gingen voor in gebed. Dat is iets wat volgens orthodoxe joden alleen aan mannen is voorbehouden.

De arrestaties veroorzaakten zoveel ophef, dat premier Benjamin Netanyahu de semi-overheidsinstantie voor joodse aangelegenheden de opdracht gaf om een plan op te stellen waarin niet-orthodoxe vormen van gebed op de plek worden toegestaan.

Vandaag waren er opnieuw acties van vrouwen en de gemoederen raakten danig verhit aan de heilige muur van de oude tempel van Jeruzalem………..

Bij de Klaagmuur worden de bokken van de schapen gescheiden en vanaf het territorium van de heren riepen zo’n 100 orthodoxen leuzen naar de vijf vrouwelijke actievoerders. Een man die een boek van de vrouwen te pakken kreeg, stak dat in brand; ook hij werd opgepakt.

De rabbijn van de Klaagmuur in Jeruzalem, Shmuel Rabinovich, heeft gisteren ingestemd met een voorstel voor een aparte plek waar mannen en vrouwen samen kunnen bidden. Het is een baanbrekend voorstel dat een einde kan maken aan de jarenlange strijd tegen de macht van orthodoxe joden over de plek.

Rabinovich, een orthodoxe jood, zei woensdag dat hij niet van niet-orthodoxe vormen van gebed houdt, maar dat hij het in een afgescheiden deel wel zou toestaan om op die manier een einde aan de strijd om de heilige plek te maken.

Lees ook:Orthodoxe jodenmannen weer kwaad op vrouwen van de Klaagmuur
Lees ook:Mannen en vrouwen bidden nu eindelijk samen bij de Klaagmuur
Lees ook:Orthodoxe Joden bekogelen biddende vrouwen bij Klaagmuur met eieren
Lees ook:Orthodoxe Joden verbieden vrouwen gebeds-accessoires te gebruiken
Lees ook:Israëlische rabbijnen krijgen dreigbrieven om vrouwen bij de Klaagmuur niet toe te staan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>