Egypte, een modern moslimland? Huwbare leeftijd meisjes is verlaagd naar 13 jaar!

Mubarak deed er in zijn tijd veel moeite voor: Egypte voorstellen als een modern Islamitisch land. Niets was en is minder waar.

Zo is 70% van de Egyptische vrouwen genitaal verminkt door zogenaamde besnijdenissen.

Vrouwen die juichten bij de val van Mubarak en allerlei beloftes kregen van de nieuwe leider Morsi, komen nu van een koude kermis op het Tahrirplein thuis……..

De parlementaire quota voor vrouwen werd zonder de minste discussie afgevoerd; een beloofde vrouwelijke vice-president kwam er nooit. Morsi beloofde de wijdverspreide praktijk van vrouwenbesnijdenis aan te pakken, alvorens daarop terug te komen door te stellen dat hij niet zou tussenkomen in wat hij nu ‘een familiale aangelegenheid’ noemt.

De nieuwe grondwet heeft de erkenning van vrouwenrechten onder de mat geveegd en de deur wijd open gezet voor wat wellicht de meest verlammende sociale maatregel wordt – de verlaging van de huwbare leeftijd van 18 naar 13 jaar. Geestelijken binnen de Moslimbroederschap hebben al te kennen gegeven dat het huwelijk voor 9-jarige meisjes ook aanvaardbaar is.

“Ze zien vrouwen eerst als seksobjecten en dan als poetsvrouwen. Dat is waar de Egyptische ‘broedergemeenschap’ over gaat”, zegt een 24-jarige vrouw in de Britse krant The Guardian. “Ze willen ons huwen wanneer we 9 zijn. Zijn dat de mannen die we het land willen laten regeren? Pedofielen?”

In een artikel in de New York Times vatte Osama Yehia Abu Salama, deskundige op het vlak van de Moslimbroederschap inzake familiezaken, de visie van zijn beweging als volgt samen: “Een vrouw moet gecontroleerd worden binnen een door de man vastgesteld kader. Zelfs wanneer ze door haar man wordt geslagen moet haar duidelijk worden gemaakt dat ze een rol heeft gespeeld in wat haar overkomt.”

Een grote groep vrouwen in minder goede buurten leeft nu al de het miserabele leven dat straks door een radicale regering wettelijk zal worden gemaakt. Kinderhuwelijken zijn de norm, niet de uitzondering bij de armen.

Dokters krijgen steekpenningen betaald om documenten te vervalsen waardoor 14-jarigen plots 18 worden, omdat kinderen die kinderen baren anders geen geboortecertificaat voor hun baby’s kunnen aanvragen. Zonder deze papieren kunnen deze kinderen niet naar school, hebben ze geen rechten en wordt de vicieuze cirkel van armoede nooit doorbroken. Doch de meeste mensen hebben niet het geld dat daarvoor nodig is.

Vele Egyptenaren zijn voorstander van de leeftijdsverlaging. “Al deze ongeregistreerde kinderen moeten geholpen worden”, zegt een 45-jarige activiste. “Deze meisjes hebben geen ziekteverzekering en geen toekomst. De wettelijke arbeidsleeftijd is al verlaagd van 14 tot 12, ook de huwbare leeftijd moest omlaag. Toen Mubarak onder druk van de internationale gemeenschap de huwbare leeftijd verhoogde tot 18 jaar is hier niets veranderd. Mannen verlaten hun vrouwen en kinderen nog voor die 18 zijn; die kinderen worden dan gezien als kinderen die uit prostitutie geboren zijn.”

Lees ook:Jonge vrouw als tienerjongen vermomd op het Tahrirplein
Lees ook:Egyptische vrouwen bereiden nieuwe revolutie voor
Lees ook:Arts weigert 27-jarige Sofie Rozendaal te steriliseren
Lees ook:Drang om kinderen op de wereld te zetten daalt bij het stijgen van het IQ van een vrouw
Lees ook:Afghaanse jongetjes die feitelijk verklede meisjes zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>