Diederik Samson belooft een ‘Mevrouw de Premier’; het lijkt wel een vegen-piet

Uiteraard is het voor ons allemaal een domper dat Hillary Clinton niet haar herintrede zal doen in het Witte Huis. Maar uiteindelijk is het buitenland-politiek, waar wij als Europeanen sowieso al weinig van snappen. Het meeste wat we te zien krijgen komt van de Oost- of de West-kust en die staan al bijna net zover af van de ‘hardlands’ als wij.

Dus laat ons Nederlanders de hand in eigen boezem steken. Komende maart gaan wij namelijk naar de stembus voor de Tweede Kamer-verkiezingen, met 1, let wel: 1 vrouwelijke lijsttrekker. En hoewel ik Marianne Thieme hoog heb zitten, ben ik reëel genoeg om te weten dat haar Partij voor de Dieren niet zo snel regerend zal worden. Hoe niet 2016 is dat?

En dus wringen allerlei Haagse haantjes zich nu in bochten. Zo was daar Alexander Pechtold, die zelf weer lijsttrekker wordt van D66 en die als een soort van troost 3 vrouwen achter zich heeft gezet op de nummers 2, 3 en 4. Lekker makkelijk.

Diederik Samson kondigt vandaag in een open brief aan De Volkskrant zijn ‘oplossing’ aan. Niet origineel, maar hij doet er wel een belofte bij. In zijn strijd om het lijsttrekkerschap met Lodewijk Asscher, lanceert Samsom het ‘actieplan Mevrouw de Premier’. Namelijk dat als zijn (let op dit bezittelijke voornaamwoord) partij daarna meedoet in de volgende regeringscoalitie, hij een vrouw naar voren schuift als fractievoorzitter of vice-premier. Dit belooft hij vandaag op een bijeenkomst van het netwerk Vrouwen in de PvdA. Daarmee hoopt hij de cultuur in de partij te veranderen, zodat de PvdA uiteindelijk ook de eerste vrouwelijke premier kan leveren. Welke vrouw dat wordt, vertelt hij er nog niet bij.

Wat denken die Haagse haantjes wel? De vrouwen een beetje te sussen ter meerdere eer en glorie van zichzelf? Goed afgekeken van religieuze en communistische leiders, maar zo ontzettend ongeloofwaardig. Nee, ik ben niet zo’n vrouw die boos is op de ‘witte man’ omdat hij seksistisch, racistisch en homofoob zou zijn. Ik ken er gelukkig genoeg die er het tegenovergestelde van zijn, maar op de een of andere manier zitten zij niet op het pluche in de hofstad.

Het lijkt mij allemaal teveel op ‘wie zoet is, krijgt lekkers’ van het besmette feest dat vandaag op veel plekken in Nederland losbarst. Eigenlijk zijn de vrouwen op de lijst van D66 en de PvdA dus gekleurde pietjes. Omdat ze dat andere niet meer kunnen maken in deze tijd. Tijd voor een maatregel uit de jaren ’70: stem op een vrouw. Als de nummers 2, 3 en 4 straks op 17 maart meer aangevinkt worden dan de mannelijke lijsttrekker; zouden ze dan nog steeds met het vingertje richting de USA wijzen? ‘Ga toch gauw’ zouden ze in Rotterdam zeggen.

En wie is toch die vrouw op het plaatje. Antwoord op Wikipedia!

Lees ook:De eerste vrouwelijke lijsttrekker in Staphorst is een feit
Lees ook:3 vrouwen stellen zich kandidaat voor burgemeesterspost Staphorst
Lees ook:Primeur Staphorst: voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker
Lees ook:Eerste SGP-vrouw Lilian Janse wil wel wethouder worden
Lees ook:Agnes Jongerius wordt Europarlementariër

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>