Miljoen per jaar voor aanpak eergerelateerd geweld

Het kabinet stelt tot en met 2017 jaarlijks een miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van huwelijksdwang, homofobie en eergerelateerd geweld.

Ruim 150 speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers krijgen ondersteuning om in de eigen gemeenschappen deze taboeonderwerpen bespreekbaar te maken.

Ook komt er een social mediacampagne met verhalen van mensen die opstaan om een mentaliteitsverandering op gang te brengen rondom deze thema’s.

Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer.

In zijn brief kondigt Asscher een Actieplan Zelfbeschikking aan als opvolging van het plan Aanpak Huwelijksdwang. De komende 3 jaar wordt o.a. training aangeboden aan docenten op middelbare scholen om de signalen van huwelijksdwang of eergerelateerd geweld te herkennen.

Verder wordt een aantal bekende Nederlanders en ervaringsdeskundigen gevraagd zich als ambassadeur te verbinden aan deze thema’s. Ook komt er een fonds voor activiteiten die de acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders vergroten.

Minister Asscher: “Zelf beslissen met wie je trouwt, of je op mannen of vrouwen valt of dat je wilt scheiden van je partner. Het zijn fundamentele waarden in ons land. Cultuur, religie of traditie mag nooit een excuus zijn om deze essentiële vrijheden in te perken.”

Huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en achterlating komt naar schatting honderden keren per jaar voor in Nederland. Exacte aantallen zijn moeilijk te geven omdat dit zich vaak achter gesloten deuren afspeelt.

De meeste gevallen betreffen niet-westerse migranten. De oorzaken liggen in dwingende familietradities, sociale druk en controle, schaamte en eer. Soms in combinatie met relatie- en opvoedingsproblemen.

Lees ook:Nederlandse mannen krijgen voortaan 5 dagen vaderschapsverlof
Lees ook:250 kindbruiden per jaar in Nederland!
Lees ook:Spiekpen gaat vrouwen uit gedwongen huwelijken helpen
Lees ook:Eergerelateerd geweld: in moslim-, hindoe-, christen- en roma-kringen
Lees ook:Belgische regering tegen slachtoffers van seksueel geweld: ‘Laat uw schroom vallen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>