Syrische regering bedankt VN-leider Sigrid Kaag

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, heeft vandaag de Nederlandse Sigrid Kaag bedankt voor haar werk als leider bij de verwijdering van chemische wapens uit Syrië.

Kaag heeft namens de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens en de VN de missie geleid en bracht in het kader daarvan een laatste bezoek aan Damascus…..

Moualem sprak veel waardering en dank uit. Kaag zei blij te zijn met wat is bereikt en dankte op haar beurt de Syrische regering voor haar constructieve en vruchtbare samenwerking.

Ze noemde de ontmanteling van het arsenaal Syrische chemische wapens een ongekend succes.

Afgelopen week heeft Kaag de VN-Veiligheidsraad gemeld dat al 96% van de stoffen die de Syrische autoriteiten hebben opgegeven als bestemd voor chemische wapens, zijn verwijderd en vernietigd.

Nadat in augustus 2013 chemische wapens in bolwerken van de oppositie tegen president Assad honderden doden hadden veroorzaakt, was er wereldwijd afschuw. Wie de stof sarin had gelanceerd en waarom bleef echter onduidelijk.

Om Assads tegenstanders wind uit de zeilen te nemen, verklaarde Syrië in september 2013 lid te worden van de OPCW en af te willen van zijn chemische wapens.

De internationale gemeenschap, inclusief Rusland, de VS, de OPCW en de VN, nam dat ter hand.

Lees ook:Sigrid Kaag: missie Syrië volbracht, op naar Libanon
Lees ook:Sigrid Kaag gaat ontwapeningsmissie Syrië leiden
Lees ook:VN-missie Syrië o.l.v. Sigrid Kaag is 1 van de gevaarlijkste ooit
Lees ook:Sigrid Kaag: Nederlandse ‘Iron Lady’ in Libanon
Lees ook:Syrische vrouwen onder de wapenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>