Europese Hof beslist dat kinderen alleen moeders achternaam mogen dragen

Als een kind uitsluitend de achternaam van de vader mag krijgen, is dat discriminerend voor de moeder.

Dat stelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vanochtend……

Het hof boog zich namelijk over een slepende kwestie in Italië.

Een echtpaar in Milaan wilde hun dochter naar de moeder noemen. Maar Italiaanse rechters beletten dat. Zij erkenden weliswaar dat er geen wettelijke verplichting in Italië bestaat een kind naar de vader te noemen. Maar het is volgens hen nu eenmaal gebruikelijk en historisch zo gegroeid. Het echtpaar besloot daarop naar Straatsburg te stappen.

In de tussentijd kreeg het stel toestemming van de Italiaanse autoriteiten om de achternaam van de vrouw toe te voegen aan de achternaam van de kinderen. Maar volgens de rechters in Straatsburg is die tegemoetkoming niet voldoende als een echtpaar de wens heeft om een kind alleen naar de vrouw te noemen.

In 2006 had de hoogste Italiaanse rechtbank zich al over de zaak gebogen. De rechters deden geen uitspraak, maar stelden wel dat het een zaak was van het parlement om een einde te maken aan deze ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Lees ook:Meeste stellen kiezen voor hun kinderen vaders achternaam
Lees ook:Veel commotie over emancipatie achternamen in België
Lees ook:Neem ook de achternaam van je moeder aan
Lees ook:Helft Nederlandse rechterlijke macht is vrouwelijk
Lees ook:Chinese vrouw van 60 baart tweeling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>