Alphen aan de Rijn krijgt geen vrouwelijke wethouder

Geen enkele coalitiepartij in de gemeente Alphen aan de Rijn heeft een vrouw aangedragen als wethouder.

Vandaar dat de nieuwe gemeente dit jaar ingaat met alleen mannen in het college.

Alphen gaat zo’n 100 jaar terug in de tijd…….

Het Vrouwennetwerk Rijnstreek stuurde er terecht een persbericht over. “We zijn verbaasd dat er kennelijk geen capabele vrouwen beschikbaar zouden zijn voor het wethouderschap.”

Formateur René Vrugt baalt ook. “Ik vind het jammer, want ik had gehoopt op één of meer vrouwelijke wethouders. Maar geen enkele partij heeft een dame voorgedragen. Zo werkt de politiek: je kunt het niet afdwingen.”

Hij is op een ander punt wel tevreden: de wethouders hebben allemaal ‘behoorlijk wat’ bestuurlijke ervaring. “Ik denk dat dat ook de reden is dat er geen vrouwelijke kandidaten waren. In Alphen zijn te weinig dames met ervaring.”

Hélène Oppatja zat in het vorige college als eerste vrouwelijke wethouder in 17 jaar. Zij is van de PvdA, dat niet aan de onderhandelingstafel zat. “Jammer”, noemt ook zij het dat er geen vrouw in het college zit. “Ik heb altijd gezegd dat het niet uitmaakt of je een man of een vrouw bent, als je maar kwaliteiten hebt. Toch ben ik het ook met Bas Eenhoorn eens, die zegt dat het verschil maakt voor de sfeer als er een vrouw in het college zit.”

Oppatja weet uit eigen ervaring dat vrouwen zichzelf minder vaak opwerpen als wethouder dan mannen. “Het is een gewilde baan, waar je niet voor gevraagd wordt.”

Lees ook:Steeds meer Christen Unie-vrouwen aan de macht
Lees ook:Slechts kwart van de hoofdstedelijke wethouders is vrouw
Lees ook:Drenthe moet aan de vrouw!
Lees ook:Wethouder Mirjam de Rijk ;-) betaalt woon-woon vergoedingen terug
Lees ook:Liesbeth Spies wordt burgemeester van nieuwe gemeente Alphen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>