Minister Liliane Ploumen wil Afghaanse vrouwen niet in de steek laten

Volgens de grondwet is er gelijkheid, maar de praktijk is anders in Afghanistan.

Vrouwen worden seksueel misbruikt, worden op basis van ‘morele misdaden’ als overspel en seks voor het huwelijk zonder proces gevangen gezet en durven geen aangifte bij de politie te doen.

Bovendien vormt straffeloosheid een probleem; daders van geweld tegen vrouwen zijn vaak bekend, maar worden niet vervolgd………

Aldus minister Liliane Ploumen na een tweedaags bezoek aan Kunduz en Kabul.

Daar ontmoette zij Afghaanse vrouwenorganisaties en mensenrechtenverdedigers, waarmee ze sprak over het tegengaan van huiselijk geweld en betere naleving van Afghaanse wetgeving die vrouwen moet beschermen.

Tevens bracht de Nederlandse bewindsvrouw een bezoek aan de vrouwengevangenis in Kunduz en sprak daar met vrouwelijke gedetineerden en advocaten. Daar opende zij een door Nederland gefinancierd kantoor voor bemiddeling, dat op een laagdrempelige manier bijdraagt aan het oplossen van conflicten op dorpsniveau.

In 2012 werden er 4000 gevallen van geweld tegen vrouwen gemeld, maar slechts 163 zaken werden opgepakt.’”Hoewel de positie van vrouwen in Afghanistan de afgelopen jaren zeker is verbeterd, moet er nog heel veel gebeuren. Tijdens mijn gesprekken is dit overduidelijk naar voren gekomen.”

Veel vrouwen vrezen door het vertrek van Nederland uit Kunduz dat vrouwenrechten in Afghanistan geen prioriteit meer krijgen. “Vrouwen zijn onmisbaar bij wederopbouw en voor het scheppen van duurzame vrede”, aldus Ploumen. “Ik laat de vrouwen van Afghanistan daarom niet in de steek.”

Minister Ploumen wil de toegang tot het justitiële systeem voor vrouwen bevorderen. Met een budget van 1,5 miljoen euro dat zij toezegde, wil zij in samenwerking andere internationale partners zich de komende jaren voor de Afghaanse vrouw inzetten.

Met dit bedrag moet o.a. onder een een juridische faculteit ondersteund worden, zodat meer vrouwen in functies in de justitiële sector terecht kunnen komen. Ook wordt er met het ontwikkelingsgeld gewerkt aan de verbetering van de rechtsbijstand voor vrouwen en wordt de capaciteit van vrouwenorganisaties vergroot.

Lees ook:Afghaanse politie-agentes in spé studeren via de smartphone
Lees ook:Schrijnend tekort aan vrouwelijke politie-agentes in Afghanistan
Lees ook:Minister Ploumen roept op tot beschermen Congolese vrouwen tegen verkrachtingen
Lees ook:Liliane Ploumen is in Syrische vluchtelingenkampen
Lees ook:Afghaanse wet staat straks toe om vrouwen te mishandelen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Minister Liliane Ploumen wil Afghaanse vrouwen niet in de steek laten

  1. Wierenga

    Overal waar een mannen maatschappij is wordt de vrouw misbruikt en onderdrukt. Dat was in Nederland ook zo. Maar een oplossing is: alle vrouwen uit dat soort landen halen. Laat die mannetjes maar zelf alles doen zoals ze wensen maar laat de vrouwen vrij. Kunnen we eens kijken hoe zelfstandig ze dan nog zijn.
    Mogen ze alles doen zoals ze zelf willen, ik denk dat ze snel smachten naar de vrouwen want het zijn gewoon kinderen met een grote bek die alleen in de groep dominant kunnen zijn.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>