Internetactiviste Nighat Dad krijgt Nederlandse mensenrechtentulp

Nighat Dad, de Pakistaanse internetactiviste, krijgt dit jaar de Mensenrechtentulp, een prijs van de Nederlandse regering. Advocate Dad richtte in 2012 de Digital Rights Foundation op. In het streng islamitische land is veel geweld tegen vrouwen. Alleen dit jaar waren er al 500 slachtoffers van eerwraak te betreuren.

Met haar stichting ondersteunt Dad vrouwen, met digitale veiligheidstrainingen, bewustwordingscampagnes en de nieuw ontwikkelde Cyber Harassment Helpline. Door haar aanpak is ze in staat vrouwen in heel Pakistan te bereiken, ook in de moeilijk bereikbare gebieden.

Mensenrechten vormen de hoeksteen van het buitenlandbeleid van Nederland. Het werk van Dad sluit aan bij 2 prioriteiten van dat beleid: vrijheid van meningsuiting, waaronder internetvrijheid, en het bevorderen van gelijke rechten voor vrouwen.

Minister Koenders zal de prijs op 10 december in Den Haag uitreiken. “Ondanks de vele bedreigingen aan haar adres, strijdt Nighat Dad op innovatieve en unieke wijze voor betere naleving van mensenrechten in Pakistan”, zegt hij. “Dad is een pionier die praktische belemmeringen voor internettoegang wegneemt, met name gericht op vrouwen.”

Eerder dit jaar ontving Nighat Dad ook Atlantic Council Freedom Award 2016. Aan de Mensenrechtentulp, die sinds 2008 uitgereikt wordt, is een bedrag verbonden van €100.000,-

Lees ook:Aahung ontvangt mensenrechtentulp voor seksuele voorlichting Pakistan
Lees ook:‘Damas de Blanco’ kunnen na 8 jaar eindelijk hun Sacharovprijs ophalen
Lees ook:Pakistaanse Malala en Afghaanse Maryam Durani naar Nederland voor onderscheidingen
Lees ook:Malala Yousafzai ontvangt Sacharov Prijs
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink vrijgesproken in Ankara

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>