Gabby Aitink-Kroes: Engineer PowerWoman 2014

De prijs Engineer PowerWoman 2014 is toegekend aan Gabby Aitink-Kroes, ingenieur bij NOVA en ASTRON.

Zij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van geavanceerde optische instrumenten voor sterrenkundig onderzoek……

Afgelopen vrijdag werd Aitink-Kroes op de WoMenPower-conferentie in Hannover gelauwerd.

De award wordt jaarlijks toegekend aan een vrouw die met succes actief is op het gebied van wiskunde, informatica, natuurwetenschappen of techniek en belangrijke bijdragen heeft geleverd aan haar werkgever vanwege haar toewijding, ideeën en resultaten.

“De kans dat ik genomineerd zou worden schatte ik heel klein in, dus dat ik nu ben uitgeroepen tot Engineering PowerWoman 2014 is al helemaal een verrassing”, zegt Aitink-Kroes.

Sinds 1992 is zij verbonden aan NOVA en ASTRON en heeft een sleutelrol gespeeld bij de ontwikkeling van het MIRI-instrument dat zal worden geïnstalleerd op de ESA/NASA James Webb Space Telescope.

Door slim gebruik te maken van symmetrie heeft zij het ontwerpen, de productie en het testen weten te bespoedigen. Daarnaast heeft zij bijgedragen aan veel andere instrumenten en leidt zij momenteel de ontwikkeling van de mechanische componenten van het METIS-instrument voor de toekomstige European Extremely Large Telescope.

Haar specialiteit ligt bij het ontwerpen van instrumenten die moeten werken bij een temperatuur op het absolute nulpunt van circa -237º C.

Aitink Kroes is een actief lid van de diversiteitscommissie van ASTRON die onder andere is betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Girlsday en de discussie over gendergelijkheid binnen wetenschap en technologie.

Daarbij maakt zij deel uit van ‘VHTO Spiegelbeeld’. Dit project heeft als doel meisjes en vrouwen enthousiast te maken voor wiskunde, natuurwetenschappen, techniek en ICT.

Lees ook:Prof. Morganti van ASTRON, krijgt hoge Italiaanse onderscheiding
Lees ook:Neelie Kroes opent Girls Day 2016
Lees ook:16 miljoen voor meer vrouwelijke wetenschappers RUG
Lees ook:Neelie Kroes onderscheiden met Paul Nouwen Award
Lees ook:Meer vrouwelijke dan mannelijke promovendi in jonge generatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>