De onzichtbare fietshelm van 2 Zweedse vrouwen

In andere landen is het al verplicht. In Nederland nog niet, maar het zal niet lang meer duren vooraleer hier ook de fietshelm verplicht wordt.

En daar worden vrouwen natuurlijk niet zo blij van.

Sinds enkele maanden is er een ‘onzichtbare fietshelm’.

De Zweedse ontwerpsters Anna Haupt en Terese Alstin kwamen op het idee van een draagbare airbag………..

Reeds in 2005 begonnen ze met het zoeken naar een alternatief voor de fietshelm.

“Er was net een wet aangenomen die het voor kinderen tot 15 jaar verplicht maakte een helm te dragen. Dat leidde tot discussies of volwassenen niet ook verplicht een helm moesten gaan dragen. Voor mensen zoals wij, die nog niet dood gevonden willen worden met zo’n helm van polystyreen op je hoofd, was die gedachte alleen al voldoende om ons zorgen te maken. Daarom gingen we op zoek naar een alternatief. We deden onderzoek en in ieder gesprek kwam het woord ‘onzichtbaar’ naar boven”, aldus de ontwerpsters op hun website.

Zo ontstond uiteindelijk het idee voor Hövding, een draagbare airbag.

Het is eigenlijk een kraag die je om doet als je naar buiten gaat, die voorzien is van een aantal sensoren en een opgevouwen airbag. De techniek gaat verscholen achter een verwisselbare hoes. Het bedrijf levert verschillende hoezen zodat de Hövding altijd past bij de rest van je outfit.

De airbag zelf is gemaakt van een ijzersterk nylon dat niet kapot gaat als het over het asfalt schraapt. Zodra de sensoren plotselinge en onverwachte bewegingen detecteren wordt de airbag opgeblazen middels een kleine gascilinder die in de achterkant van de kraag is verwerkt.

De airbag wordt in 1/10 van een seconde opgeblazen en beschermt bijna het hele hoofd. Er is een batterij verwerkt in de kraag, die op te laden is via een USB-kabel.

The Invisible Bicycle Helmet | Fredrik Gertten from Focus Forward Films on Vimeo.

Lees ook:Britse mode-ontwerpster maakt tas met ingebouwde camera
Lees ook:Prinses Astrid hoeft zich niet te bedekken in Saoedi Arabië, haar reisgenotes wel
Lees ook:Ravensbrück: een door de nazi’s bedachte vrouwenhel
Lees ook:3 jonge Nederlandse ontwerpsters maken MOAM-collectie voor HEMA
Lees ook:Gaat Noord Korea op hoge hakken oorlog voeren?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>