26% van de talkshow-gasten is vrouw

Een gemiddelde hedendaagse talkshow heeft 30% vrouwelijke gasten, hetzelfde percentage als Barend & van Dorp 10 jaar terug al hadden.

De helft van alle talkshowgesprekken werd gevoerd met slechts 544 (9%) van in totaal 5731 talkshowgasten. Zij vormen een zekere talkshowelite en worden telkens uitgenodigd in verschillende uitzendingen.

Dat concludeert Thomas Boeschoten, die 16.000 talkshowgesprekken analyseerde uit de afgelopen 14 jaar.

Voorts blijkt dat er veel vaker PvdA’ers te gast zijn in praatprogramma’s dan leden van andere partijen, ongeveer twee keer zo vaak zelfs als VVD’ers en CDA’ers en vijf keer zo vaak als mensen van SP, GroenLinks of D66.

Van alle gasten die ooit in een talkshow hebben gezeten is het merendeel mannelijk, variërend van 67% (KvdB) tot 73% (DWDD). Ook verzorgen mannen vaker optredens dan vrouwen als ze eenmaal zijn gevraagd: 74% van alle gesprekken in talkshows zijn met een man.

De vrouw die het vaakst aanschoof is Claudia de Breij met 134 optredens en de politica die het vaakst te zien was is Femke Halsema met 61 keer.

Lees ook:Linda de Mol wil graag een koninklijke ‘Zomerweek’
Lees ook:Vandaag is het de dag van de mietjes en de manwijven
Lees ook:Het glazen plafond zit in de hersenen van mannen en vrouwen
Lees ook:Kaarten voor concert Barbra Streisand in Amsterdam binnen kwartier uitverkocht
Lees ook:Vrouwen betekenen volgens (Jeroen) Pauw nog te weinig in samenleving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>