Phara De Aguirre maakt docu over liefde en seks in tijden van kanker

“Voor de eerste keer vrijen met 1 borst is zeker niet vanzelfsprekend. Niet alleen voor de vrouwen, maar ook voor de man in de relatie. Je moet opnieuw aan elkaar wennen…”

Aldus journaliste Phara De Aguirre, die 7 jaar geleden getroffen werd door borstkanker en een documentaire maakte om het taboe dat er ligt op seks na deze vrouwonterende ziekte bespreekbaar te maken.

“Je moet ook verder met dat gehavende lichaam leven. Pas op, ik heb een heel mooi gereconstrueerde borst. Een kunstwerk, noem ik het zelf altijd. Maar het is wat het is: een reconstructie die mij elke dag confronteert met wat ik kwijt ben. De dag na de operatie heb ik mezelf vervloekt, want het was zeer zwaar. Maar vanaf dag 2 was ik zeer blij dat ik die reconstructie gedaan heb.”

In de documentaire ‘Liefde in tijden van kanker’ praat Phara met vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker, over de impact die de ziekte had op hun gevoel van vrouwelijkheid, op hun relatie en op hun seksleven.

Over kanker wordt veel gezegd en geschreven, over liefde en kanker wordt weinig gezegd en zedig gezwegen. Want je gaat toch niet klagen over je lijf of over seks als je van kanker genezen bent? Maar voor heel wat vrouwen én hun partner is er in dat lijf, bij die seks heel wat veranderd, zeker bij borstkanker wanneer juist dat vrouwelijke element bij uitstek, de borst, door de behandeling is verminkt of weggenomen.

Phara praat erover met vrouwen van alle leeftijden, in alle mogelijke gezinssituaties en van diverse afkomst. Daar zijn ook vrouwen bij die 20 of 30 jaar geleden behandeld zijn voor borstkanker, in een tijd toen het taboe op lichaam en seks nog veel groter was.

‘Liefde in tijden van kanker’, woensdag 11 december 2013 om 21.10 uur op Canvas.

Lees ook:Dr. Claire Guest en haar labrador Daisy spoorden al 551 x kanker op
Lees ook:Cineaste Meral Uslu filmt eigen borstkanker-proces
Lees ook:133 gipsen boezems: omdat elke vrouw uniek is
Lees ook:‘Ik wou dat ik borstkanker had….’
Lees ook:Steeds meer vrouwen laten preventief ~à la Angelina Jolie~ hun borsten amputeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>