In de Randstad hebben vrouwen hoger inkomen

Vorige week bleek uit cijfers van het CBS dat jonge Nederlandse vrouwen steeds vaker naar de steden trekken.

Om er te studeren, maar ook om er te werken, carriere te maken en een gezin te stichten.

Als gevolg daarvan zijn de 4 grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag vervrouwelijkt qua populatie en ook andere studentensteden volgen dat beeld.

1 van de redenen om in de stad te wonen, is dat het vrouwen betere carrièrekansen biedt. Hoogwaardig kenniswerk is geconcentreerd in stedelijke gebieden.

Daarover bericht vandaag Personeelsnet.nl.

Vrouwen van 40 tot 45 jaar die naar de steden zijn getrokken, verdienen gemiddeld een stuk meer. Dit heeft te maken met hun hogere opleidingsniveau: hoogopgeleide vrouwen werken in hogere functies en maken gemiddeld ook meer uren.

Een andere mogelijke reden dat hoogopgeleide vrouwen in de stad blijven wonen, is dat ze een (hoogopgeleide) partner hebben die in de stad werkt. Veelal ontmoeten jonge vrouwen hun toekomstige partner als 20′er in de stad.

De stad fungeert daardoor ‘als relatiemarkt voor hoogopgeleide jonge vrouwen’, stelt het CBS. Onder hoogopgeleide vrouwen heeft in de Randstad 36% een universitair opgeleide partner, tegen 29% in kleine steden en dorpen.

Maar er is ook een keerzijde, want de kans om alleenstaand te zijn is in de stad groter dan buiten de stad. In de steden heeft 25 procent van de vrouwen van 40 tot 45 jaar geen partner, tegenover 16 procent van de vrouwen in de minder stedelijke gebieden.

Lees ook:Nederlandse vrouwen trekken naar de stad, mannen blijven in provincie
Lees ook:Jonge hoogopgeleide vrouwen minder werkloos dan mannen
Lees ook:Promoveren brengt wetenschapsters geld in ‘t laatje
Lees ook:Nederlandse loonkloof m/v wordt kleiner door hoogopgeleide vrouwen
Lees ook:In de 17e en 18e was de helft van de ‘criminelen’ vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>