Vrouwen worden letterlijk ziek van werken in kantoortuinen

Het is goed voor de productiviteit en de teamspirit: een landschapskantoor met open ruimtes.

Maar mensen reageren niet goed op deze vorm van werkarchitectuur.

Met name vrouwen worden er vaker ziek…..

De manier waarop uw kantoor is ingericht heeft een opvallend effect op het aantal dagen dat werknemers zich ziekmelden, zo schrijven onderzoekers in het blad Ergonomics.

Ze baseren hun conclusie op de gegevens van 200 werknemers die in 7 verschillende types kantoren werkten. Ze keken met name naar het aantal korte en langdurige ziekten van de werknemers, maar ook naar het totale aantal dagen waarop deze zich ziek meldden.

Het blijkt dat mensen zich aanzienlijk vaker kortdurend ziek melden wanneer ze in een open kantoorruimte werken. Dit geldt vooral voor vrouwen.

Mannen bleken zich vaker kortdurend ziek te melden wanneer ze in een flex-kantoor werkten: een ruimte zonder individuele werkplaatsen.

Het onderzoek suggereert dat open kantoorruimtes over het algemeen slecht zijn voor de gezondheid van werknemers. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat komt.

Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Zo zouden werknemers meer stress ervaren (bijvoorbeeld omdat ze aan meer irrelevante geluiden worden blootgesteld) en een grotere kans hebben om elkaar bij ziekte aan te steken.

Bovendien kan een open kantoorruimte er met name bij kleine bedrijven voor zorgen dat mensen zich bijna verplicht voelen om altijd aanwezig te zijn en dus zelfs als ze eigenlijk ziek zijn, komen werken en anderen besmetten..

Lees ook:Bewezen: vrouwen werken harder dan mannen
Lees ook:Nederlandse loonkloof m/v wordt kleiner door hoogopgeleide vrouwen
Lees ook:Hoger opgeleide vrouwen vormen ‘de nieuwe arbeidersklasse’
Lees ook:Menstruatieverlof: goed idee of naar de prullenbak?
Lees ook:Thuiswerkers zijn gelukkiger, gewaardeerder én productiever

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>