Etiquette: nieuwjaarszoenen op de zaak mag je zeker weigeren!

De laatste decennia is er qua omgangsvormen vaak nog maar een vage scheidslijn tussen zakelijk en privé.

Ik persoonlijk vindt het nonsens om collega’s of mensen waar je anderszins zakelijk mee te maken hebt, te zoenen. Zeker met die belachelijke Brabantse drieklapper.

En er zijn veel vrouwen die dat vinden…….

Het is belangrijk te weten dat het belachelijk is dat je mensen kust die net aan je werden voorgesteld of die je zuiver professioneel kent. Dan volstaat een beleefde hand en glimlach ook.

De Vlaamse etiquettespecialist Kevin Strubbe geeft wat bruikbare tips zodat je gênante situaties kan vermijden.

* De kus zelf moet zeer oppervlakkig en van korte duur zijn. Je kust dus zeker niet op de mond! Dat privilege geniet alleen je partner.

* Bijkomende aanrakingen, buiten het vasthouden van de rechterhand van de persoon, zijn niet toegestaan, zeker niet bij mensen die je amper kent. Het best buig je lichtjes naar de andere persoon toe en houd je de linkerhand een beetje naar achteren.

* Om verwarring en lichte botsingen te vermijden geef je bij voorkeur 1 kus op de rechterwang. Of men 1, 2 of 3 kussen geeft, hangt af van het gebruik dat de andere persoon zich eigen heeft gemaakt.

* De dame beslist of er gezoend wordt. Als een vrouw mij haar uitgestrekte arm aanbiedt dan is dit een duidelijk signaal dat er niet gezoend zal worden maar een hand zal gegeven worden. Het is dan uiteraard niet aan mij om haar dan alsnog bij te trekken en te zoenen.

* De man volgt het aantal zoenen dat de vrouw geeft. Het is immers vervelend als je nog in de lucht hangt met getuite lippen als de andere zich al heeft omgedraaid: het zogenaamde ‘luchtkussen’.

* Het spreekt voor zich dat in sommige situaties meerdere kussen mogen worden gegeven. Bij een verjaardag, nieuwjaarsreceptie of een huwelijk bijvoorbeeld is het aanvaard elkaar 3 kussen te geven bij de ontmoeting.

* De handkus, waarbij je met je mond over de hand van een dame heenbuigt zonder echt te zoenen, is niet meer gebruikelijk. Als je dat wil, kan je een handkus geven aan iemand die je speciale vriendschapsgevoelens wil tonen of aan een meisje met wie je flirt. Geef nooit een handkus aan een heel gezelschap van vrouwen of aan iemand die je gewoon wil begroeten.

* Je kust soms natuurlijk ook uit genegenheid in plaats van bij een begroeting. Zo kan je je partner of kind een zoen geven om hem of haar je liefde te tonen. Hier gelden uiteraard geen strikte regeltjes. Wel is het belangrijk dat je kinderen ‘de kracht van de kus’ kennen en dat je hen leert wie ze wanneer kunnen kussen. Daarom is het af te raden om je kinderen jou en je partner op de mond te laten kussen. Je laat verdere familie of vrienden evenmin je schattige peutertje op de mond kussen; de meeste kinderen vinden dat helemaal niet fijn en als ze ouder worden, moet je het hen weer afleren.

Lees ook:Innige handkus van Mark Rutte aan Anouchka van Miltenburg
Lees ook:Internethit: serveerster hoekt handtastelijke gast tegen de grond
Lees ook:Nieuw in het zorgpakket van Afghanistan: ezel-ambulance voor vrouwen in barensnood
Lees ook:EenVandaag: ‘Vrouwen moeten geen kinderen meer krijgen na hun 35ste’
Lees ook:Dove vlogster met fantastisch (gebaar) verhaal gaat viraal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>