Neelie Kroes: meer vrouwen in de ICT leidt tot aantoonbaar hogere opbrengsten

Als evenveel vrouwen als mannen voor een digitaal beroep zouden kiezen, dan zou dat de EU jaarlijks 9 miljard euro extra opleveren.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale agenda, maakte vandaag de resultaten bekend van haar EU-studie naar vrouwen in de ICT-sector.

Het laat zien dat er nog een grote schaarste is van vrouwen. Van de 1000 vrouwen met een bachelordiploma of hoger, hebben slechts 29 een opleiding in ICT gedaan, tegenover 95 mannen.

4 op de 1000 vrouwen kiest uiteindelijk voor de ICT. Vrouwen verlaten de sector halverwege hun loopbaan bovendien vaker dan mannen.

De vrouwelijke leidinggevenden zijn ook al ondervertegenwoordigd: 19,2% van de ICT’ers heeft een vrouwelijke baas, t.o.v. 45,2% in andere disciplines.

Neelie zou Neelie niet zijn, als ze niet zou vinden dat dit anders moet. Het blijkt namelijk eveneens dat organisaties met meer vrouwen in het management een 35% hoger rendement op eigen vermogen hebben en een 34% hoger rendement voor aandeelhouders.

Met andere woorden: meer vrouwen in de ICT, leidt tot meer opbrengsten.

Het is een gunstig klimaat, want het blijkt dat vrouwen in de ICT een kleine 9% meer verdienen dan vrouwen in andere sectoren. Daarnaast kunnen ze hun werktijden flexibeler indelen en lopen ze minder ontslagrisico.

Te weinig vrouwen kiezen nog voor de branche vanwege culturele tradities en stereotypische man-vrouw-verhoudingen. Ook spelen ‘innerlijke barrières en sociaal-psychologische factoren’ een rol, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen. Bovendien is het feit dat de sector sterk wordt gedomineerd door mannen, ook een probleem voor sommige vrouwen. Nog een reden voor meer vrouwelijke rolmodellen, aldus Neelie Kroes.

Lees ook:Neelie Kroes zoekt meer digitale muzes
Lees ook:Vrouwen beleggen beter en zorgen voor hoger rendement
Lees ook:Neelie Kroes: brave meisjes schrijven zelden geschiedenis
Lees ook:Neelie Kroes opent Girls Day 2016
Lees ook:Neelie Kroes adviseur bij Bank of America Merrill Lynch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>