Vandaag dragen we onze kleren binnenstebuiten!

Het is het exact een jaar geleden dat 1113 mensen om het leven kwamen na de instorting van de Rana Plaza-textielfabriek in Dhaka, Bangladesh.

De dodelijkste ramp ooit in een textielfabriek, maar sociale problemen blijven helaas dagelijkse kost in de mode-industrie.

Daarom is het Fashion Revolution Day, een dag waarop de mensen die onze kleding maken in schijnwerpers staan….

Wie om de overleden textielwerkers geeft, draagt (een deel van) zijn outfit binnenstebuiten. Zo wordt het ‘made in’-label duidelijk zichtbaar en gaan we op een andere manier kijken naar de broeken, jurken en t-shirts die we elke dag zonder besef aantrekken.

Met de campagne ‘Who Made Your Clothes?‘ wil Fashion Revolution Day ons doen stilstaan bij de mensen die onze kledij maken.

“Een van de opmerkelijkste feiten na de ramp van Rana Plaza was dat een week later de meeste merken niet eens wisten of hun kledij nu in het gebouw werd gemaakt of niet”, aldus de initiatiefnemers. “We vragen mensen om hun kledingstukken binnenstebuiten te dragen omdat we de manier waarop mensen naar mode kijken willen veranderen.”

Fotograaf en Zilveren Camera-winnares Marieke van der Velden ging voor de Schone Kleren Campagne naar Cambodja en Bangladesh. Daar maakte ze indrukwekkende portretten van vrouwen die dag in dag uit onze kleding in elkaar zetten. Zie onderaan dit bericht.

De tentoonstelling Who Runs The World? Girls! is nog tot 25 april te bezoeken in De Balie Amsterdam.

En zend je selfies met binnenstebuiten outfit naar; @Fash_Rev en #InsideOut

Lees ook:StoereVrouwen uit de kleren voor eerlijker klerenwerk
Lees ook:Bengaalse textielvrouwen krijgen bezoek van Jeroen Pauw
Lees ook:Hoe schoon zijn jouw kleren?
Lees ook:Deze vrouwen overleefden de ramp in Bangladesh, maar missen nu 1 of meer ledematen
Lees ook:Wat is nou ‘foute kleding’?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>