Vrouwengeschiedenis Doetinchem komt tot leven

De Doetinchemse Jorien Stolwijk werkt voor het Stadsmuseum aan het project ‘Doetinchemse Dames. Van History naar Herstory’.

Dit project moet uitmonden in een tentoonstelling over 25 markante vrouwen die voor Doetinchem veel betekenden…….

Zo meldt StadDoetinchem.nl.

In het kader van haar master gender-studies aan de Universiteit Utrecht kwam Jorien Stolwijk bij het Stadsmuseum met een vraag over een stageplaats en het opzetten van de betreffende tentoonstelling.

“Want geschiedenis vind ik super interessant en daarnaast ben ik geïnteresseerd in het feminisme. Dat woord is nu wat doodgebloed, maar voor mij betekent het gelijke rechten voor iedereen en in dit geval voor vrouwen.”

Om tot een keuze te komen, werden 3 criteria gehanteerd: de vrouwen moesten belangrijk zijn voor de maatschappij, uit alle lagen van de bevolking komen en te visualiseren zijn. Gaandeweg ontstond er een selectie, die chronologisch werd opgebouwd.

De heilige Catharina (van de Catharinakerk), geboren in het jaar 307, opent de rij. Tot en met 1800 zien we dames van adel en daarna komen de vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Tot de vrouwen die tot de verbeelding spreken horen onder andere Maria Johanna Ver Huell (barones op De Kemnade), juffrouw IJzerdraat (directrice van huishoudschool De Kemenade), dokter Smeenk (kinderarts), zuster Bonaventura (verpleegkundig directeur van het St.Jozefziekenhuis) en stadsboerin Anna Reintjes.

Van alle 25 vrouwen zijn niet alleen de portretten en de verhalen, maar ook karakteristieke voorwerpen op de tentoonstelling aanwezig.

Doetinchemse Dames: zaterdag 27 juni tot en met zondag 25 oktober 2015, Stadsmuseum Doetinchem.

Lees ook:Patricia Steur exposeert deze zomer speciale kinderportretten
Lees ook:Kate Mara: ‘Als actrice ben je voornamelijk omringd door mannelijke collega’s’
Lees ook:Steeds meer Belgische vrouwen bekeren zich tot moslima
Lees ook:Nijmeegse promovenda ontdekt ingebouwde steunzool bij Afrikanen
Lees ook:Jennie Vanlerberghe van ‘Moeders voor Vrede’ wordt barones

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>