1500 brieven van beroemde vrouwen schrijven geschiedenis op Parijse veiling

Zo’n 1500 brieven en notities van koninginnen, hertoginnen, actrices, artiesten en andere vooraanstaande vrouwen, van tussen 1376 en 1984, gaan volgende week onder de hamer in Parijs.

Het veilinghuis Ader Nordmann brengt de verzameling, die 600 jaar vrouwengeschiedenis weergeeft, onder de hamer……..

De brieven of documenten worden afzonderlijk geveild. Er is ook een briefje van een Nederlandse koningin bij, de eerste vrouw van koning Willem III, Sophia van Württemberg (1818-1877).

Zij was koningin van 1849 tot haar dood. Haar condoleancebrief aan de Franse keizerin Eugénie zal waarschijnlijk zo’n €300 euro opbrengen.

Meer geld moet worden neergeteld voor bijvoorbeeld een brief van de Engelse vorstin Catharina van Aragón (1484-1536) die aan de paus schrijft tijdens haar scheiding van koning Hendrik VIII. De brief zou weleens €40.000 kunnen opbrengen.

De veilingmeesters verwachten voorts minstens €20.000 euro voor een partij van 136 brieven van de Franse schrijfster die onder haar pseudoniem George Sand (1804 -1876) bekend is geworden.

Van recenter datum is bijvoorbeeld een uitgebreide handgeschreven brief van de Franse actrice Brigitte Bardot.

Zij richt zich eind 1967 tot de artistiek directeur van Philips om te voorkomen dat de platenmaatschappij haar nieuwe nummer met Serge Gainsbourg, ‘Je t’ aime moi non plus’, in de handel brengt. Dat lukt, het nummer wordt pas in 1969 uitgegeven met Gainsbourg en Jane Birkin.

Een briefje aan de school van de Monegaskische prinses Stéphanie waarin staat dat ze haar huiswerk niet kon maken, zou €500 moeten opbrengen. De brief werd geschreven door Stépanies moeder, prinses Grace van Monaco (1929-1982).

De verzameling komt van een vooraanstaande Franse familie, de familie Flers, die in 1820 vrouwenbrieven begon te verzamelen.

Lees ook:De abdicatie van Beatrix van Oranje Amsberg
Lees ook:Beatrix is de koning en Maxima wordt geen koningin
Lees ook:België heeft nu voor het eerst een vrouwelijke troonopvolger
Lees ook:Privécollectie couturière Elsa Schiaparelli wordt geveild
Lees ook:Koningin Maxima mag op neventroon op Prinsjesdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>