Portrettenserie ‘Troostmeisjes’ nu ook in Japan te zien

Fotograaf Jan Banning maakte een indringende portretserie van ‘troostmeisjes’.

Dit waren vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot seks in Japanse legerbordelen.

Nu 4 jaar na de publicatie van het fotoboek zijn de foto’s ook in Japan zelf te zien.

Daarover bericht de Vlaamse krant De Morgen.

Een opmerkelijke stap, waar, zo hoopt Jan Banning (60), ‘kabaal en debat’ van zal komen.

Het seksueel uitbuiten van zo’n 200.000 jonge Indonesische, Chinese, Koreaanse en ook Nederlandse meisjes door Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog is namelijk nog een behoorlijk taboe.

Het is een onderwerp dat in het land van de rijzende zon nog altijd voor politieke verdeeldheid zorgt tussen degenen die erkenning willen voor de uitgebuite vrouwen, en de rechtse meerderheid die beweert dat de meisjes professionele prostituees waren.

De huidige regering onder leiding van premier Shinzo Abe is niet toeschietelijk gebleken in het tegemoetkomen van de vrouwen.

Tussen 2007 en 2009 reisden Jan Banning en journaliste Hilde Janssen door Indonesië om de inmiddels oude ‘troostmeisjes’ te interviewen en te portretteren. Hun project werd op veel plekken tentoongesteld, onder meer in Frankrijk, Denemarken en Indonesië, maar nooit in Japan.

Nu besteedt DAYS JAPAN, een tijdschrift over fotografie, aandacht aan ‘Troostmeisjes’, ook vanwege een tentoonstelling in 2015, georganiseerd door het Women’s Active Museum on War and Peace in Tokio.

Of de voormalige troostmeisjes blij zullen zijn met de situatie, durft Banning niet met zekerheid te zeggen. “We gaan proberen ze te bellen, maar dat zal lastig zijn. Veel van hen zijn al overleden. De nog levende vrouwen zijn moeilijk bereikbaar en bovendien terughoudend. Maar ik heb gemerkt dat sommige dames ons project als een soort ‘empowerment’ hebben ervaren. Ik vermoed dat zij het prachtig vinden dat dit nu gebeurt.”

Lees ook:Obama wil zaak seksslavinnen van Japan voor eens en altijd schikken
Lees ook:Taiwan krijgt herinnerings-museum troostmeisjes
Lees ook:Japanse omroep-bobo maakt excuses voor foute opmerking troostmeisjes
Lees ook:Zogenaamde ‘troostmeisjes’ verdienen excuses
Lees ook:Nederlandse troostmeisjes willen net als hun Koreaanse lotgenotes excuses

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>