Joan Rivers is uitgeraasd (1933-2014)

Een bek als een scheermes en een nek vol nietjes en het lef tot extravagantie, maar bovenal: ook veel zelfspot.

Dat gene wat veel cabaretiers of andere professionele lolbroeken missen had zij volop: Joan Rivers kon enorm de draak steken met zichzelf.

Over haar leeftijd, haar overvloedige plastische chirurgie en ze nam woorden als vagina in de mond in een Amerika dat daar nog rode koppen van kreeg.

Haar onverbloemdheid, directheid, scherpe geest en dito mond zijn stilgevallen…….

Naast het smijten met geld, injectables en botox en het belachelijk maken van anderen en vooral haarzelf, werd Rivers een rolmodel voor vrouwen wereldwijd. De uitspraken; ‘don’t let sexism stop you’ en ‘it’s okay to be smart’ werden haar mantra’s. Ze was niet te stoppen en verklaarde zich niet te conformeren. Ze moedigde vrouwen vooral aan zichzelf te zijn, schrijft Bas Baas dit weekend in een I.M. over Rivers in TROUW.

In 2013 zei ze tegen de Washington Post: “When I started it out, you couldn’t even say you were pregnant onstage, and now it’s all about vagina’s.” De comédienne voerde de sexuele revolutie met haar baanbrekende grappen. “My vagina is like Newark (New Jersey), men now it’s there but they don’t want to visit,” grapte ze in één van haar laatste levensjaren.

Over smaak valt te twisten. Joan Rivers was een pionier voor vrouwen in de standup comedian-wereld die de grenzen van het toelaatbare tartte. Een zekerheid is dat ze een sleutelrol heeft gespeeld in de liberalisering van de vrouwelijke sekse. De comédienne is gestorven in het harnas.

Lees ook:Chinese studentes laten hun vagina’s spreken
Lees ook:Vagina en vulva worden maar moeilijk in de mond genomen
Lees ook:Vagina’s houden de wereld draaiende
Lees ook:Pussy Riot’s antwoord op Trumps ‘Grab them by the pussy’
Lees ook:Vrouw neemt safe sex in eigen hand: de anti-hiv tampon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>