Moeder de vrouw: mevrouw, huisvrouw, dienstbode

De vrouw als spil van het gezin in de jaren ’50.

Was zij als jong meisje bij een welgesteld gezin in betrekking geweest; later bestierde zij haar eigen huishouden en had zij de zorg voor haar eigen gezin.

Zij was nu huisvrouw, een beroep met status in die tijd…….

Zij had veel te doen en veel gebeurde er met de hand. In die tijd nam de vrouw de meeste zorg op zich voor het gezin, een gedegen opvoeding was belangrijk.

De kerk speelde hierbij een belangrijke rol. Manlief verdiende de kost en als hij thuis kwam van zijn werk, was het huis schoon en het eten klaar.

‘s Avonds lag er nog allerlei stopwerk te wachten, er werd niet snel iets weggegooid. Op zondag had zij soms wat tijd over om te lezen of borduurde zij Oost, West, Thuis Best op de overhanddoek voor het handdoekenrekje.

In deze expositie in Museum Tweestromenland in Beneden Leeuwen zal vanaf 8 december ruimte zijn voor huishoudelijke zaken uit de jaren ’50, foto’s en documentatiemateriaal, maar ook voor persoonlijke verhalen van de vrouwen.

Lees ook:100 jaar kopzorgen van vrouwen X: Duitsland
Lees ook:Partner-advies voor powervrouwen
Lees ook:WOUTER BOS: politiek correct, ingestudeerd, afhoudend en….. geen vrouw te bekennen
Lees ook:Oost Duitse vrouwen leven langer dan de West Duitse
Lees ook:Aan de kant: minister Edith Schippers is de machtigste vrouw van het land

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>