Uit die beha: het is Go Topless Day

Vandaag is het‘Go Topless Day’. Voor de 6e x protesteren overal ter wereld vrouwen voor het recht om net als mannen met ontbloot bovenlijf te mogen verschijnen in het openbaar.

Vanmiddag zal er om 14 uur een demonstratie zijn op het hoofdstedelijke Damplein…….

“Ik wil mensen bewust maken van de verschillende regels die nog altijd voor mannen en vrouwen gelden”, zegt deelneemster Natalie Drochmans (39) uit Leuven in de Gazet van Antwerpen.

“Mannen mogen wel in bloot bovenlijf rondlopen, terwijl ze vaak grotere borsten hebben dan veel vrouwen. Dat kan toch niet?”

Natalie en haar medebetogers eisen dan wel om in blote borsten over straat te mogen lopen, maar is dat niet verboden? “Exhibitionisme en openbare zedenschennis zijn bij wet verboden, maar wat daar precies onder valt is moeilijk te definiëren”, legt professor Gunther Maes van de UHasselt uit. “Het is een moeilijke afweging die voortdurend afhankelijk is van de maatschappelijke opvattingen. En vandaag zijn die anders dan pakweg 100 jaar geleden”, aldus de professor in de rechten.

“Of iets openbare zedenschennis is of niet, hangt vaak ook af van de context. Als een vrouw topless langs een kleuterschool loopt, is dat iets anders dan wanneer ze in een afgelegen park ligt te zonnen. Mannen en vrouwen zijn gelijk voor de wet. Maar als een man in bloot bovenlijf door de winkelstraat loopt, zullen mensen dat wel als ongepast ervaren, maar meer niet. Bij vrouwen ligt dat moeilijker en zou er waarschijnlijk wel gevolg aan worden gegeven.”

Op deze zogenaamde BOOBMAP kunt u zien waar u wezen moet op Go Topless Day, aan de vooravond van Women’s Equality Day. Op 26 augustus 1920 verkregen Amerikaanse vrouwen namelijk stemrecht.

In 1917 verkregen vrouwen in Nederland passief stemrecht (er mochten dus vrouwen in de Tweede Kamer), maar het duurde nog tot 1922 voordat er ook een actief kiesrecht voor vrouwen kwam.

Lees ook:Presentatrice gaat topless tijdens interview met burgemeester
Lees ook:Topless fotografe krijgt $30.000,= van de stad New York
Lees ook:Vandaag weer duizenden vrouwen topless in wereldsteden
Lees ook:Free The Nipple: IJsland viert beha-loze dag
Lees ook:Topless demonstratie in Rio flopt. Oorzaak: teveel mannen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>