Syrische kindbruidjes onderweg naar hun echtgenoten in Nederland

Vorig kalenderjaar hebben tenminste 34 Syrische kindbruidjes asiel aangevraagd in Nederland.

Daarnaast zouden er nog eens 22 zogeheten ‘nareizende bruiden’ onderweg zijn naar Ter Apel. Het gaat om tienermeisjes waarvan de man al in ons land verblijft.

Dat blijkt uit een intern stuk van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) waar RTV Noord inzage in heeft gehad.

De cijfers dateren van eind maart en de IND schrijft o.a. dat 9 van de 34 geregistreerde kindbruiden inmiddels de leeftijd van 18 jaar heeft. Maar op dit moment reizen er 2 meisjes van 13 en 2 van 14 jaar naar Nederland.

Verder blijkt dat de oudste man (38) getrouwd is met een meisje van 15 jaar. Of de bruidjes inmiddels in Ter Apel zijn aangekomen is niet bekend.

Volgens Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in Leeuwarden gaat het in veel gevallen om getraumatiseerde tieners. “Deze meisjes zijn nog kinderen. Veelal afkomstig uit Syrische vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Turkije en daar uitgehuwelijkt. Ze hebben eigenlijk hulp nodig. Op het moment dat ze gevangen zitten in een gedwongen huwelijk is de kans op nieuwe trauma’s groot.”

Kindhuwelijken moeten in Nederland nog erkend worden, als ze geregistreerd staan in het land van herkomst.

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt de wet zo snel mogelijk aangepast. Huwelijken die in het buitenland zijn afgesloten worden voortaan alleen erkend als beide partners 18 jaar of ouder zijn. De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over de wetswijziging. Dat gebeurt waarschijnlijk in november.

Lees ook:Huwelijken met meisjesbruiden worden in Nederland niet meer erkend
Lees ook:Helemaal halal: sekshuwelijk met Syrische tienermeiden tegen betaling
Lees ook:In 26 landen zijn meer kindbruiden dan schoolgaande meiden
Lees ook:250 kindbruiden per jaar in Nederland!
Lees ook:Praat vanavond mee met en over Syrische vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>