21-jarig Masaï-meisje strijdt tegen vrouwenbesnijdenissen

Nice Nailantei Leng’ete is de eerste vrouwelijke Masai in Kenia die breekt met de culturele barrières en taboes rondom meisjes en voor zichzelf en anderen opkomt in een patriarchale gemeenschap.

Zij is door AMREF / Flying Doctors opgeleid tot ‘peer educator’. Nice licht de jonge mannen (Morans) in haar gemeenschap voor op het gebied van seksualiteit, vrouwenrechten en gezondheid.

De Morans hebben deze nog maar 21-jarige jonge vrouw aanvaard als leider en hierdoor is ze in staat geweest om nog meer vrouwen, meisjes en jonge mannen te bereiken met haar overtuiging om schadelijke rituelen zoals vrouwenbesnijdenis te stoppen………..

Het wegsnijden van de clitoris en schaamlippen bij meisjes van 7 tot 15 jaar vertegenwoordigt het middelpunt van hun overgangsritueel in het leven van een Maasai meisje – in ieder geval tot een paar jaar geleden.

Dit gevaarlijke, levensbedreigende en zeer pijnlijke ritueel, kortweg FGM, is tegen de wet in de meeste Afrikaanse landen. Deze vrouwenbesnijdenis, ook wel female genital mutilation genoemd, veroorzaakt niet alleen lichamelijke gezondheidsproblemen, maar zodra een meisje is besneden, wordt ze beschouwd als een ‘vrouw’. Ze is nu klaar voor het huwelijk – het maakt niet uit hoe jong ze is. Omdat ze nu een vrouw, wordt er ook verwacht dat ze van school gaat, wat leidt tot minder kansen voor meisjes.

Dus het was bijzonder moedig van Nice, een jong Masai meisje dat al op haar negende wees was geworden, om weg te lopen van huis toen haar oom en grootvader haar wilde laten besnijden. Samen met haar oudere broer en zus (die wel is besneden) besloot ze om op zichzelf te gaan wonen.

Op TEDxAmsterdam gaf zij vorig jaar een indrukwekkende speech die met een staande ovatie werd ontvangen.

Lees ook:Van meisje naar vrouw, zonder vaginale verminking
Lees ook:Dennitah redt meisjes van besnijdenis
Lees ook:GGD helpt slachtoffers van vrouwenbesnijdenis
Lees ook:Een gezond alternatief voor meisjes-besnijdenissen
Lees ook:Flying Doctors succesvol in strijd tegen ‘The Cut’ in Kenia

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>