In Australië gaat elke week een vrouw dood aan partnergeweld

In Australië sterft bijna elke week een vrouw als gevolg van huiselijk geweld.

1 op de 5 krijgt ooit te maken met seksueel geweld en 1 op 3 ervaart fysiek geweld door een man uit de familie of vriendenkring…..

Zo meldt iede.nl.

Lynette was tijdens haar jeugd getuige van herhaaldelijke afranselingen van haar moeder door haar partner. Op de middelbare school begon ze op te trekken met pestkoppen, in de hoop dat dit haar zou beschermen tegen misbruik. Maar op haar 16e werd ze verkracht door 2 mannen uit haar kennissenkring.

Op haar 21ste gooide haar partner haar door een glazen ruit en een andere keer sneed hij in haar lip met nog een zichtbaar litteken als resultaat. “Geweld was en is misschien nog steeds wijdverbreid”, zegt Lynette, die nu 57 is. “We leefden voortdurend in angst om gedood te worden omdat jongens en mannen gewapend waren. Door de jarenlange psychologische kwelling en het fysieke misbruik heb ik een zeer laag gevoel van eigenwaarde.”

Dergelijke verhalen van geweld zijn geen uitzondering in Australië waar bijna elke week een vrouw sterft als gevolg van huiselijk geweld, zo tonen cijfers van het Australische Instituut voor Criminologie aan.

1 op de 5 vrouwen ervaart seksueel geweld en 1 op 3 krijgt te maken met fysiek geweld wanneer ze boven de 15 jaar zijn. Van die vrouwen werd 85% aangevallen door hun huidige of voormalige partner, een familielid, vriend of andere bekende man.

Volgens een studie van het Australische Bureau voor Statistiek vond driekwart van het fysiek geweld plaats in het huis van de vrouw.

Naast de statistieken zijn het de individuele verhalen die inzicht geven over hoe deze misdaden tegen vrouwen zich ontvouwen.

Bronwyn trok na een relatie van 5 jaar in bij haar vriend. Binnen een week werd haar verteld dat ze niet meer mocht omgaan met andere mannen, bepaalde jurken ‘die haar aantrekkelijk maakten’ niet meer mocht dragen en het contact met haar ouders moest verbreken.

“Hij had totale fysieke en mentale controle over mij. Toen ons eerste kind werd geboren, gaf ik mijn baan op en kreeg hij ook de volledige financiële controle. Hij annuleerde mijn kredietkaart en nam me mijn telefoon af zodat ik totaal geïsoleerd geraakte van familie en vrienden.

“Ik werd voortdurend vernederd en seksueel misbruikt”, vertelt Jones, die pas na 7 jaar de moed vond om weg te trekken met haar 2 kinderen.

De Australische Discriminatiecommissaris Elizabeth Broderick zegt dat het probleem enorme proporties heeft bereikt. “We weten dat er op dit moment 1,2 miljoen vrouwen een intieme relatie hebben die gekenmerkt wordt door fysiek geweld of er eerder mee in aanraking kwamen”, zegt ze.

En dit cijfer is nog maar het topje van de ijsber. Een dikke deken van stilte omhult de vele ervaringen van vrouwen die slachtoffer werden van geweld omdat ze bang zijn voor represailles, intimidatie of hoge juridische kosten als ze zich zouden uitspreken.

Volgens de Australische tak van het Internationale Onderzoek van Geweld tegen Vrouwen (IVAWS) geeft slechts 1op de 7 vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld, en 1 op de 6 die geweld ondervinden van een niet-partner, de feiten aan bij de politie.

Voor veel vrouwen is zelfs de werkplek geen veilige haven want ook daar gaat de intimidatie vaak door via telefoon of e-mail. Volgens de Australische Commissie voor Mensenrechten ervaart 22% van de vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar seksuele intimidatie op het werk.

Volgens Broderick is er de laatste jaren een verschuiving te merken in de houding en het niveau van tolerantie ten aanzien van geweld tegen vrouwen. Zo nam de regering 2 jaar geleden een Nationaal Plan aan om voor 2022 het geweld tegen vrouwen en kinderen te verminderen. Daarnaast werd onlangs een Nationaal Centrum opgericht waar onderzoekers, beleidsmensen en praktijkdeskundigen samen zoeken naar oplossingen en antwoorden.

De Commissie voor Mensenrechten betoogde om het plan uit te breiden naar vrouwen met een handicap, migranten- en vluchtelingenvrouwen, vrouwen van verschillende seksualiteit en gender en oudere vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat inheemse vrouwen 45x meer kans maken om slachtoffer te worden van huiselijk geweld en daar 35x meer voor in het ziekenhuis belanden dan niet-inheemse vrouwen.

De documentaire ‘The Shame’ gaat over vrouwenmishandeling onder Aboriginals.

Lees ook:Vrouwen in Centraal Afrika hebben het allermeest met partnergeweld te maken
Lees ook:Indonesische mannen in rok op de bres voor vrouwenrechten
Lees ook:Een kwart van de Aziatische vrouwen werd verkracht; bij de Papoea’s zelfs de helft
Lees ook:Voetbalclub Valencia speelt 4 jaar lang met logo UN Women op de shirts
Lees ook:Er is nooit een aanleiding / reden voor seksueel geweld. NOOIT!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>