Prinses Mabel op de bres tegen uithuwelijking van meisjes

“We kunnen kindhuwelijken binnen een generatie veranderen, als we het samen doen.”

Aldus Prinses Mabel tijdens het nagesprek bij de film ‘Tall as the Baobab Tree’ op het ‘Movies that Matter Festival’ gisteravond.

De prinses zet zich in voor de organisatie ‘Girls not Brides’, een initiatief van ‘The Elders’, met het doel een einde te maken aan het uithuwelijken van kinderen………….

Elke 3 seconden trouwt er ergens ter wereld een meisje dat minderjarig is. Ieder jaar worden er 10 miljoen kinderen uitgehuwelijkt. Een groot probleem dat niet alleen stoelt op tradities en religieuze voorschriften, maar waar ook een economische oorzaak aan ten grondslag ligt.

Volgens de prinses valt er weinig op te lossen aan de structurele problemen voor een bevolking, wanneer je het uithuwelijken van jonge meisjes geen halt toeroept. Meisjes die op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt, worden van school gehaald en hebben daardoor weinig kans op een toekomstige baan of dat ze zelfs maar kunnen lezen of schrijven.

Bovendien zijn de medische complicaties enorm: kinderen die soms al heen jong worden uitgehuwelijkt moeten al snel hun vruchtbaarheid tonen en krijgen kinderen op veel te jonge leeftijd: iets dat hun lichaam nauwelijks aankan. Ook zijn de kinderen die uit deze jonge meisjes geboren worden vaak nog onvolgroeid en is de babysterfte hoog.

Minister Lilianne Ploumen is positief gestemd over uitbannen van kindhuwelijken in de toekomst. De Nederlandse regering is een van de voortrekkers op het gebied van vrouwen- en kinderrechten. Ze benadrukt dat ook wij er generaties over hebben gedaan om te komen waar wij nu zijn. Haar eigen moeder moest al vroeg van school af. Zijzelf is nu minister. Dat is een hoopvol gegeven.

Ook Prinses Mabel ziet een positieve verandering in de toekomst, met name omdat het initiatief voor ‘Girls Not Brides’ afkomstig is van The Elders: een raad van wereldleiders en andere prominente personen. Hun doel is om globale problemen op te lossen. Onder hen Nobelprijswinnaars Desmond Tutu en Nelson Mandela en Graça Machel-Mandela. Met de hulp en inspanning van deze mensen is de strijd weliswaar nog lang niet gestreden, maar is de basis voor een toekomst zonder kindhuwelijken gelegd.

Lees ook:Organisatie ‘Girls Not Brides’ van Prinses Mabel wint prijs
Lees ook:Meisjes-summit Londen: stop kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenissen!
Lees ook:Prinses Mabel leidt VN-debat kindhuwelijken
Lees ook:Prinses Mabel actief op Meisjes-Top Londen
Lees ook:Prinses Mabel en Sonita op de bres tegen kindhuwelijken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>