Kunstenares filmt eigen verkrachtingsscene

Sophia Hewson wil met haar voorstelling van verkrachting het debat aanslingeren over de manier waarop de maatschappij aankijkt tegen dit pijnlijke thema verkrachting.

Voor een 3 minuten durend filmpje dat de 31-jarige kunstenares maakte, nodigde ze een onbekende man uit in haar huis in New York.

Tijdens de cruciale (verkrachtings-)scène blijft de camera op het gezicht van haar gefocust terwijl ze recht in de lens kijkt. Alleen de armen van ‘Bob’, het pseudoniem van de man, zijn zichtbaar.

“Een verkrachte vrouw wordt bijna altijd afgebeeld met haar gezicht naar beneden en haar ogen afgewend,” legt Hewson uit op haar website. “Het meest confronterende aspect van de korte film getiteld ‘Untitled (are you ok bob?)’ is niet het kijken naar een vrouw die aangevallen of gepenetreerd wordt. Het is kijken naar hoe zij vanuit haar ervaring terugkijkt naar de wereld.

“Gevangen in haar blik wordt de kijker niet alleen gedwongen om getuige te zijn van haar subjectiviteit, maar wordt hij ook betrokken in haar afzondering.”

In het werk van Hewson is de objectivering van vrouwen versus mannelijke macht een vaak voorkomend thema. Ze noemt haar laatste werk conceptueel uitdagend. “Het bedreigt namelijk onze veronderstelling dat de macht van de man onoverwinnelijk is.”

Hewson wil met de video ook het idee reflecteren dat verkrachting meer is dan een ongewenste seksuele handeling, het is de basis voor het hele patriarchisme en daarom het cruciale slagveld voor de ontmanteling van mannelijke macht.

Het controversiële werk wordt momenteel tentoongesteld in de MARS Gallery in Melbourne.

Lees ook:Paus Franciscus vindt vrouwelijke priesters en abortus onbespreekbaar
Lees ook:Verkrachting eigen vrouw door Brabander wel bewezen geacht, maar niet bestraft
Lees ook:Nu in de Nederlandse musea: vrouwenpower in de kunst
Lees ook:Step Vaessen, Marike Stellinga & Clairy Polak over de ethiek van hun vak
Lees ook:Iraanse in gevangenis vanwege sportwedstrijd kijken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>