Teheran en de prostituees van de Citadel: gelukkig hebben we de foto’s nog

Shahr-e No ‘Nieuwe Stad) was een oude, ommuurde wijk in Teheran, die men betrad via een toegangspoort.

De bewoners waren vrouwen en alleen mannen mochten de Citadel bezoeken………

Het werk van Kaveh Golestan vormt een belangrijk fotografisch document van deze prostitutiewijk. De foto’s zijn genomen in een periode van 2 jaar, waarin Golestan met veel bewoonsters een vriendschappelijke band wist op te bouwen.

In 1978 waren de foto’s gedurende een korte periode te zien op de Universiteit van Teheran. De expositie werd abrupt gesloten, hoogstwaarschijnlijk onder druk van de inlichtingendiensten, maar zonder dat er een officiële verklaring voor werd afgegeven.

In datzelfde jaar werd de serie ook korte tijd onaangekondigd getoond in de stand van de Seyhoun Gallery op de Teheran Art Fair. Daarna zijn de vintage foto’s nooit meer te zien geweest.

De door Golestan gefotografeerde Citadel werd kort na de Iraanse revolutie in 1979 op bevel van Ayatollah Khomeini in brand gestoken en verwoest.

Sommige vrouwen kwamen tijdens de brand om het leven, anderen werden gearresteerd en in de zomer van 1980 door een revolutionair vuurpeloton geëxecuteerd. De wijk werd met de grond gelijkgemaakt.

Op 2 april 2003 stapte Kaveh Golestan tijdens een opdracht in Irak op een landmijn. Hij stierf in Kifri in Noord-Irak op 52 jarige leeftijd.

Lees ook:Iraanse in gevangenis vanwege sportwedstrijd kijken
Lees ook:Doodstraf van Iraanse die haar aanrander neerstak opgeschort
Lees ook:Iraanse schrijft besteller na 2x verboden te zijn
Lees ook:Ghoncheh Ghavami moet jaar cel in vanwege bezoek aan volleybalwedstrijd
Lees ook:Rare Iraniërs bespotten outfit van D66′ster Marietje Schaake

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>