Indonesische mannen in rok op de bres voor vrouwenrechten

MarcJacobs

‘Alle mannen zijn hetzelfde en willen maar 1 ding?’ ‘Nee hoor oma, er zijn er die het verschil durven maken’. Neem nou ‘New Men’s Alliance’. Zij protesteren momenteel in Indonesië tegen de manier waarop hun seksegenoten over vrouwen denken en hen behandelen. De groep is opgericht om mannen bewust te maken van hun ideeën over vrouwen. En omdat het adagium maar al te vaak luidt dat vrouwen in minirok erom vragen verkracht te worden, dragen de mannen tijdens hun protesten een minirok.

Want het geweld in Indonesië lijkt toe te nemen. Uit cijfers van het Nationaal comité van geweld tegen vrouwen blijkt dat er in 2015 ruim 300.000 gevallen werden gerapporteerd van huiselijk en/of seksueel geweld, tegen ruim 100.000 in 2010. Geweld tegen vrouwen kwam in Indonesië eerder dit jaar ook weer in het nieuws toen een schoolmeisje na een groepsverkrachting vermoord werd.

De overheid kwam daarop met zwaardere straffen, zoals chemische castratie en de doodstraf. Maar in juli bleek uit een onderzoek dat 90% van de vrouwen in Indonesië geen aangifte doet na seksueel geweld. Aan het stigma rond geweld tegen vrouwen wil de actiegroep New Men’s Alliance met hun acties, zoals bijvoorbeeld deze vrouwenkleding, een einde maken.

Lees ook:Buenaventura: (seksueel) geweld drijft vrouwen en mannen uiteen
Lees ook:Epidemie van geweld: 100 vrouwen verkracht in 5 dagen op Tahrirplein
Lees ook:Een kwart van de Aziatische vrouwen werd verkracht; bij de Papoea’s zelfs de helft
Lees ook:Turkse mannen in rokjes vanwege verkrachtingsdood Özgecan Aslan
Lees ook:Ongewenste intimiteiten op straat bij vrouwen én mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>