Ontsnapte seksslavinnen winnen de Sacharov Prijs

SacharaovQuote

2 Iraaks-Koerdische yezidivrouwen, die werden ontvoerd, hebben de Sacharov Prijs gewonnen. Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar werden in 2014 ontvoerd toen IS hun dorp Kocho, in de buurt van de Noord-Iraakse stad Sinjar, veroverde. Jihadisten misbruikten hen en vele anderen. Ze werden gebruikt als seksslaven, maar wisten te ontsnappen,

Daarbij raakte de 18-arige Bashar ernstig gewond door een landmijn. De 5 jaar oudere Basee was onlangs in de VN-Veiligheidsraad om het probleem van mensensmokkel aan te kaarten. Beiden verblijven nu in Duitsland, waar ze campagnes voeren voor mensenrechten en de yezidi’s.

Aan de prijs voor de vrijheid van denken, die op 14 december wordt uitgereikt, is €50.000,- verbonden.

“Ze hadden ervoor kunnen kiezen een slachtoffer te zijn, maar kozen ervoor hun persoonlijk leed te gebruiken om alle vrouwen en meisjes die nog altijd in handen zijn van de terroristen te helpen, en te vechten voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de genocide op de yezidi’s”, aldus de liberale parlementsfractie, die hen kandideerde. “Ik kan de moed en waardigheid die zij vertegenwoordigen niet onder woorden brengen”, verklaarde parlementsvoorzitter Martin Schulz.

De andere genomineerden waren Mustafa Dzhemilev, een Oekraïense mensenrechtenactivist die opkomt voor de rechten van Krimtataren en Can Dündar, oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet. Hij werd veroordeeld voor het onthullen van Turkse staatsgeheimen over wapensmokkel naar Syrië en leeft nu in ballingschap.

De Sacharovprijs werd in 1988 ingesteld door het Europees Parlement en is vernoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Vorig jaar ontving de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi de prijs en het jaar daarvoor Malala Yousafzai. Nelson Mandela was een van de eerste winnaars.

Lees ook:Ontvoerde Tsjechische vrouwen na 2 jaar uit Pakistan bevrijd
Lees ook:21-jarige Jezidi voor VN-veiligheidsraad: ‘IS maakt vrouwen kapot voor de rest van hun leven’
Lees ook:Ayaan Hirsi Ali is 1 van de genomineerden voor Sacharovprijs
Lees ook:Malala Yousafzai ontvangt Sacharov Prijs
Lees ook:O gruwelijk: honderden Yezidi-vrouwen door IS verkocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>