United Nations Women-vestiging vanaf morgen in Den Haag

UNWomen

De VN heeft de promotie van rechten voor vrouwen hoog in het vaandel staan. Morgen start in Nederland een afdeling van UN Women, de internationale VN-organisatie voor vrouwenrechten. Het steunt vrouwen en meisjes hier in de strijd tegen het glazen plafond en de effecten van discriminatie. Het nieuwe comité gaat zich vanuit Den Haag ook inzetten om levens van vrouwen elders in de wereld te verbeteren.

Het UN Women nationaal comité Nederland heeft een belangrijke diplomatieke taak. Het mag ministers en andere VN-organisaties aanspreken, als de belangen van vrouwen en meisjes dat vragen. Het comité belooft daarom om de Nederlandse overheid kritisch te volgen namens vrouwen en meisjes, zoals UN Women New York dat doet bij de 193 regeringen van de bij de Verenigde Naties aangesloten landen.

Het nieuwe comité moedigt ieder individu, iedere instelling en iedere onderneming in Nederland aan om vrouwenrechten te versterken. Dat doet het zelf door fondsen te werven met aansprekende wereldcampagnes: ‘Orange The World’ tegen geweld tegen vrouwen, ‘He For She’ dat topmannen vraagt om vrouwen te steunen en ‘Empower Women’, voor een betere positie van vrouwen op de arbeidsmarkt van ontwikkelings- én ontwikkelde landen.

Driekwart van de donaties uit Nederland gaat naar wereldwijde programma?s voor vrouwen en meisjes. Langlopende programma’s zoals in Pakistan waar UN Women zorgt dat vrouwen hun kiesrecht kunnen gebruiken, en crisishulp zoals in Haïti, dat recent door orkaan Matthew werd verwoest en waar UN Women zorgt voor veilige opvang en essentiële zorg voor vrouwen en meisjes.

UN Women brengt de initiatieven van de VN op het gebied van vrouwenrechten, gendergelijkheid en ‘empowerment’ van vrouwen samen én versterkt deze. De organisatie bestaat sinds juli 2010. Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben al een nationaal comité van UN Women. Nederland is het 15e land met een dergelijk comité.

Lees ook:ZIJ maakt het verschil
Lees ook:Olcay Gulsen gaat kleine winkeliers redden van de ondergang
Lees ook:Indonesische mannen in rok op de bres voor vrouwenrechten
Lees ook:Vrouwen in de wereld van het ‘grote voetbal’
Lees ook:Vrouwen, vrede en veiligheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>