Diana Matroos op eerste TEDx Hilversum

Campagnebeeld-Voor-TEDTED staat voor Technologie, Entertainment en Design. Sprekers worden uitgenodigd om een presentatie te geven over hun vakgebied, een project of iets waar ze trots op zijn.

Ideeen waarvan zij vinden dat het verspreidt moet worden en dat in 18 minuten. TEDx geeft op deze manier (relatief) onbekende mensen de kans om hun idee aan de wereld te presenteren.

Op diverse lokaties in Nederlanden vinden al dergelijke TEDx-presentaties plaats, zoals het jaarlijkse TEDx Women in Amsterdam. Maar ook mediastad Hilversum heet dit jaar een eigen evenement.

De presentaties onder het motto ‘Attention Please’ werden vorige week gehouden op Podium De Vorstin. Mensen uit de radio en tv wereld, kunstenaars, vloggers, bloggers en game-designers. Iedereen was uitgenodigd want TEDxHilversum wil een weerspiegeling zijn van het nieuwe medialandschap.

Indrukwekkend was de ‘talk’ van Diana Matroos. Zij werd 41 jaar geleden geboren als dochter van een blanke Nederlandse moeder en een donkere Surinaamse vader. Op straat werd er toen nog veel naar hen gestaard, want een gemengd gezin was destijds nog iets bijzonders.

Diana was al zich al jong bewust van het anders zijn. Ze maakte mee dat haar vader ebijna onderdoor ging aan de gevolgen van discriminatie op zijn werk. Maar ze ervoer het ook aan den eigen lijve. Kinderen gooiden stenen naar haar en een vader van een vriendinnetje durfde zelfs ‘grappig’ te vragen: ‘Was je jezelf met poep?”

Dat was toen? Helaas, nee. Recent werd ze op de redactie van RTL op pijnlijke wijze geconfronteerd met haar huidsleur. Een leidinggevende legde een handjevol pepernoten op haar bureau, terwijl hij zei: “Voor de enige Zwarte Piet op de redactie.” Dat was in 2014. En dat moet veranderen vindt Diana Matroos!

Lees ook:Donkere nieuwslezeres Diana Matroos krijgt pepernoten op desk
Lees ook:8x voor Nobelprijs genomineerde Dawn Engle spreekt op TEDx Maastricht
Lees ook:Diana Vreeland, keizerin der kleren, kwam haar appartement nauwelijks uit
Lees ook:Naomi Watts kruipt in de huid van Prinses Diana
Lees ook:Heleen Mees doet volgende week TEDx-lezing over ‘rise and fall’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>