Voormalig president Carter breekt met kerk i.v.m. vrouwen-standpunten

Oud-president Jimmy Carter schrijft 30 jaar na zijn ambtstermijn een publieke overpeinzing, na zijn breuk met zijn kerk, de Southern Baptist Convention.

Die had op basis van de Bijbel de vrouw een minderwaardige status gegeven. Carter roept op om godsdiensten te confronteren met hun onaanvaardbare standpunten……

Dat meldt DeWereldMorgen.be, die ook een vertaling van Carter’s essay maakten.

Enkele citaten:

De overtuiging dat vrouwen op de een of andere manier minderwaardig zijn aan mannen beperkt zich niet tot één religie of geloof. Vrouwen worden in vele religies uitgesloten van een volwaardige en gelijke positie. Tragisch genoeg houdt de invloed van die overtuiging niet op bij de muren van de kerk, moskee, synagoge of tempel.

Deze discriminatie wordt onterecht toegeschreven aan een Hogere Autoriteit en heeft een reden of excuus geboden voor het eeuwenlang en wereldwijd ontnemen van gelijke rechten voor vrouwen.

Het geloof dat vrouwen onderworpen moeten zijn aan de wensen van mannen vergoelijkt op weerzinwekkende wijze slavernij, geweld, gedwongen prostitutie, genitale verminking en leidt tot nationale wetten die verkrachting niet erkennen als misdaad. Daarenboven kost het vele miljoenen meisjes en vrouwen de zeggenschap over hun eigen lichaam en leven en ontneemt het hun een eerlijke toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, werk en invloed binnen hun eigen gemeenschap.

Lees ook:Jimmy Carter: ‘Onrecht tegen vrouwen is de nummer 1 schending mensenrechten’
Lees ook:KIJKEN: Jimmy Carter over geweld tegen vrouwen
Lees ook:Kogel door de kerk? SGP-vrouw wil op lijst! (mét uitzending)
Lees ook:Paus doet oproep voor gelijke lonen mannen en vrouwen
Lees ook:Gereformeerd theologe Almatine Leene wil lucht brengen in vrouwenstandpunt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>