Doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen: AIDS

‘Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer één onder vrouwen van 15 tot 45 jaar. Elke minuut sterft er ergens op de wereld een vrouw aan aids. Dat is onacceptabel, daar kunnen we ons niet bij neerleggen.’

Aldus directeur Louise van Deth van STOP AIDS NOW! op deze Wereld Aids Dag 2014.

Op het Museumplein staat vandaag een gigantische red ribbon van rode ballonnen. Ambassadeur Angela Groothuizen laat ballonnen de lucht in voor de door aids weggevallen vrouwen én hun kinderen.

“Want door deze verschrikkelijke epidemie is vader en moedertje spelen voor teveel kinderen in de wereld geen spel, maar de harde, dagelijkse werkelijkheid”, aldus Groothuizen.

Vorig jaar overleed ruim een half miljoen vrouwen aan aids, zo blijkt uit cijfers van UNAIDS. Dat is meer dan alle vrouwelijke inwoners van Amsterdam.

“We zijn het aan hen en aan de kinderen die zij achter laten verplicht om dit te stoppen. Want we weten wat moet gebeuren om te voorkomen dat zij overlijden aan aids én wat nodig is om te voorkomen dat ze hiv-infecties oplopen”, aldus Louise van Deth.

Wereldwijd zijn er 16 miljoen vrouwen van wie bekend is dat ze hiv hebben. Dat is bijna net zoveel als het aantal inwoners in Nederland. Vooral jonge vrouwen en meisjes lopen risico op een infectie met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

In Nederland is het mogelijk om met de juiste behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Mensen met hiv hoeven niet meer zoals vroeger aids te krijgen en daar aan te overlijden.

Vrouwen die hiv hebben kunnen met de juiste begeleiding kinderen krijgen, zonder dat ze het virus over dragen. Aids heeft tot nu toe al 17,8 miljoen kinderen een of beide ouders gekost. Vooral arme gezinnen in het zuiden van Afrika worden getroffen.

Lees ook:Olcay Gulsen ontwerpt voor Stop Aids Now
Lees ook:AIDS is Ladykiller nummero uno
Lees ook:Liz Taylor runde illegaal safehouse en netwerk voor aids-patiënten
Lees ook:Clip van UNICEF en Katy Perry voor AIDS-conferentie opgedragen aan MH17-doden
Lees ook:Meiden in Swaziland krijgen $18 p.m. zolang ze maagd blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>