Naomi Campbell, ere-kleindochter van Mandela, strijdt voor donkere modellen

Het zwarte model Naomi Campbell strijdt al jaren tegen racisme in de modewereld.

Ze zegt daarbij geïnspireerd te zijn door Nelson Mandela, die haar ooit zijn ‘ere kleindochter’ noemde.

De Zuidafrikaanse aprtheidsheld had veel invloed op haar beslissing voor haar strijd voor meer donkere modellen in modeseries en op de catwalk.

Dat schrijft de Franse GALA.

“Meneer Mandela zei ooit tegen me dat ik mijn bekendheid moest gebruiken om me uit te spreken voor mijn idealen.”

Campbell is van zwart-Jamaicaanse en ook van Chinees-Jamaicaanse afkomst door haar grootmoeder van haar vaders kant. Haar grootmoeder had de familienaam Ming en was Hakkanees.

Ze ontmoette Mandela in 1993 en werkte vaak met hem samen aan diverse liefdadigheidsprojecten. Ze werd goed bevriend met de Zuid-Afrikaanse president, die in december op 95-jarige leeftijd overleed.

In september 2013 ging Campbell samenwerken met Diversity Coalition, die bekende ontwerpers oproept niet alleen blanke modellen mee te laten lopen. De organisatie, opgericht door voormalig agent Bethann Hardison, wil zo bereiken dat er meer donkere modellen in modeshows en modereportages te zien zijn.

“We zijn een groep mensen die bespreekt wat er gaande is en hoe we dat kunnen veranderen”, zegt Campbell. “Er wordt nu over gesproken, in de pers, op de sociale media. Mensen weten er van. Ze kunnen nu niet meer doen alsof het niet bestaat.”

De situatie voor donkere modellen is volgens Campbell slechter dan toen haar carrière begon, eind jaren ’80. De casting directors, die bepalen welke modellen meelopen in een show, zouden te veel macht hebben.

“Als ik destijds werd afgewezen, vond ik altijd een manier om de klus toch te krijgen”, legt ze uit. “Maar nu is het anders, meisjes durven niks meer te zeggen tegen de casting directors, omdat die hun carrière bepalen. Daarom doen wij het voor ze.”

Campbell zegt altijd veel steun te hebben gehad van ontwerpers als Yves Saint Laurent, Gianni Versace, Karl Lagerfeld en Azzedine Alaia.

“Hun steun was een zegen”, zegt Campbell. “Maar de modellen van nu hebben een heel andere relatie met ontwerpers. Daarom moet ik me nu uitspreken en die meisjes steunen.”

Lees ook:Ontwerpers kiezen er nu voor om wel met zwarte modellen te werken
Lees ook:Alleen bij Diane von Furstenberg liepen zwarte modellen
Lees ook:Fantasievrouwen op cover doen VOGUE beter verkopen dan echte
Lees ook:VOGUE ondertekent gedragscode voor arbeidsomstandigheden van hun modellen
Lees ook:Nelson Mandela: ‘Freedom cannot be achieved unless the women have been emancipated from all forms of oppression’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>