Morgen trapt het jaarlijkse Internationale Documentaire Festival Amsterdam weer af. Vrijdag 18 november gaat in premiere ‘CoCo Cabasa’ van de 22-jarige Klara Til. 5 jaar geleden ging ze op buikdansles bij Kaouthar Darmoni en sinds die tijd is de jonge documentairemaakster gefascineerd door de hoogleraar gender & media, die tevens de typisch arabische vrouwendans doceert.
Het westerse feminisme heeft ons ver gebracht, vindt Darmoni, maar gaat te veel over mannelijke waarden. Krachtige vrouwen zijn in het Westen vrouwen die geen emotie tonen, hard zijn en alles met hun hoofd beslissen. Kortom: halve mannen. Darmoni: “De kracht van vrouwen zit in de connectie die vrouwen maken tussen hun brein, hun hart en hun buik. Bij buikdansen leer je dat. Feminisme alleen met je brein is armoedig.”
Ze zou graag zien dat haar seksegenoten hun vrouwelijke oerkracht weer leren omarmen. In de intieme docu wordt ze geïntroduceerd terwijl ze een van haar bevrijdende buikdanslessen geeft. Met haar expressiviteit, zelfverzekerdheid en humor is ze een toonbeeld van vrijheid. Uit interviews en gesprekken met haar en enkele sleutelfiguren uit haar leven blijkt dat ze daar keihard voor heeft moeten vechten.
Met de makers gaat ze terug naar haar geboorteland Tunesië en naar Frankrijk, het toevluchtsoord waar ze eindelijk hoopte te kunnen vliegen. Maar tot haar schrik zag ze dat ook daar de vrouwen niet zo vrij zijn als ze had verwacht. Emancipatie leek hand in hand te gaan met het wegstoppen van de vrouwelijkheid, iets wat Kaouthar weigert te doen. Ze blijkt haar taboedoorbrekende buikdans te hebben gebaseerd op haar herinneringen aan de sensualiteit van Tunesische vrouwen.
Hoezeer de inmiddels in Amsterdam werkende universitair docente genderstudies zich door haar vader en de samenleving ook onderdrukt voelde, ze houdt duidelijk zielsveel van de Arabische cultuur.
Lees ook:Buikdansen ingezet voor vrouwenemancipatie
Lees ook:Buikdansen voor vrouwenrechten
Lees ook:‘Feminists, Insha’allah!’: Arabische vrouwen-beweging draait al even mee
Lees ook:Tunesië is eerste Arabisch land dat vrouwen in grondwet opneemt
Lees ook:Feminisme in een ‘besneden islamcultuur’ bezien door Hafid Bouazza